Илън Мъск: „Днес колежът е необходим предимно за социални контакти, а не за учене“

17
1308

Основателят и генерален директор на Tesla и SpaceX е уверен, че в наши дни всички необходими знания могат да бъдат получени самостоятелно и да се посещават колеж или университет вече на практика няма смисъл. Най-способните студенти така или иначе ще изоставят ученето, за да започнат свой бизнес, точни както направиха Гейтс и Джобс.

Илън Мъск взе участие в събитието Satellite 2020, посветено на проблемите на сателитните комуникации. Но докато общува с участниците, той отговори на редица въпроси, които нямат връзка с разглежданата тема. Оказа се, че много от събеседниците на Мъск се интересуват от въпросите относно висшето образование и ползата от него за бизнеса.

В отговор на това Мъск отбеляза, че за получаването на необходимите знания вече е не е необходимо да се посещава колеж или университет. Той подчерта, че днес всички необходими материали и познания са достъпни безплатно, а ученето в колежа е само „куп дразнещи домашни задания“.

Единственият плюс на висшето образование е възможността за общуване с хората на своя възраст, преди да се започне работа. С други думи, колежите и институтите са необходими повече за развлечения и за социални контакти, отколкото за получаване на знания.

Ръководителят на Tesla и SpaceX заяви, че получаването на диплома за висше образование не може да се счита за доказателство за някакви изключителни способности, съобщи Business Insider. В идеалния случай младият човек трябва да изостави студентската скамейка, да не си губи времето с подобни неща, а да започне да гради бизнес. Именно така са постъпили кумирите на Мъск – Бил Гейтс, Стив Джобс и Лари Елисън.

Мъск отдавна твърди, че за да приеме някого на работа, не иска диплом за висше образование. Той счита подобно изискване за абсурдно, а дипломите от престижните университети за твърде надценени.

Самият Мъск има престижно образование.Той учи две години в университета Куинс в Канада, а след това се прехвърля в Пенсилванския университет, където получава бакалавърски степени в областта на физиката и икономиката. След това започва аспирантура в Станфордския университет, но я изоставя заради създаването на първата си компания Zip2.

Според Мъск, главното качество на служителите и специалистите съвсем не е дипломата, а способността за иновационна дейност. Той допълни, че по този начин се постига бързо развитие на технологиите и по този начин SpaceX и Tesla не се притесняват от кражба на интелектуална собственост, понеже изпреварват конкуренцията с минимум 3 години и не е необходима защита на патентите. По принцип SpaceX е една от най-взискателните към подбора на персонала компании в целия свят


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари