fbpx
12.8 C
София

Нов специализиран процесор за промишлени роботи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

По време на конференцията 2016 Robotic Science and Systems в Мичиган, бе представен нов процесор, създаден от специалистите на университета „Дюк“, който дава възможност на промишлените роботи да изпълняват движенията в рамките на определена задача около 10 000 пъти по-бързо, отколкото традиционните роботи.

 

Когато роботизираните системи се намират в непозната и неизвестна околна среда, техните процесори трябва да извършват огромен обем изчисления. За да се премести манипулатора от точка А в точка Б в неизвестна среда, роботът трябва по експериментален път да избере един от възможните варианти и да прецени всеки кубичен сантиметър от пространството, за да провери, дали има някакви препятствия и дали е възможно сблъскване с тях.

 

Вместо да се използва стандартен процесор, специалистите от „Дюк“ предложиха свой тясноспециализиран процесор, който може да осигури максимална ефективност за определен кръг задачи.

 

Използват се триизмерни оптични пиксели (воксели), които описват околното пространство. Камерите на робота непрекъснато сканират околната среда и превръщат във воксели всички статични и подвижни обекти. Всеки единичен процесорен модул работи само с един воксел, а паралелната работа на тези модули дава възможност за изчисляване на оптималната траектория. Единичният процесорен вокселен модул изпълнява всичко на хардуерно ниво, а софтуерът обработва информацията на по-глобално ниво. По този начин, експерименталният робот използва толкова малко време за търсене на оптималното решение, че човешкото око не може да забележи колебания – всички движения са плавни и уверени. Допълнително, с това решение се изразходва около 30 пъти по-малко енергия, отколкото при роботите с класически стандартни процесори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини