fbpx
-3.2 C
София

Нов тип транзистори могат да увеличат ефективността на електромобилите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Американски учени предложиха нов вид MOS транзистори, които могат да работят с много високи напрежения при минимална дебелина на кристала. Използването на подобни устройства в автомобилостроенето би повишило ефективността на електромобилите и би увеличило техния пробег.

Полевите транзистори с изолиран затвор, познати като MOS транзистори, са много разпространени, като в рамките на една година се произвеждат над 50 милиарда от тези устройства.

Специалистите от университета на Бъфало създадоха MOS транзистор базиран на галиев оксид, който е тънък колкото лист хартия, но може да управлява много високо напрежение. В новия транзистор се използва слой от епоксидния полимер SU-8, след което той издържа напрежение от 8000 V. Учените подчертават, че това е много повече в сравнение с подобните транзистори от силициев кардбид или галиев нитрид.

Ключовото свойство на галиевия оксид е впечатляващото значение на забранената зона – 4,8 електронволта. Тази зона показва колко енергия е необходима, за да могат електроните да преминат в зоната на проводимост. Ширината на забранената зона на силиция е 1,1 електронволта, на силициеви карбид и на галиевия нитрид тя е съответно 3,4 и 3,3 електронволта.

По този начин, новите MOS транзисторите от галиев оксид дават възможност за изготвянето на електронни устройства с малки размери и висока производителност. Тези свойства са идеални за електромобилите, както и за локомотивите, самолетите и електроцентралите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини