fbpx
-0.8 C
София

Назначават сервитьори-роботи в Нидерландия заради Covid-19

Най-четени

В ресторант Dadawan в южния холандски град Маастрихт, необичайна група от нови служители беше въведена в помощ, след като Холандия облекчи извънредното положение и санитарните мерки срещу коронавирусната тази седмица – роботи.

Роботизирано трио от сервитьори с имена Ейми, Акер и Джеймс се върти напред назад, на бара и в кухнята на азиатски ресторант, сервирайки храни и напитки и намалявайки контакта и обиколките на човешкия персонал и гостите на заведението.

Всеки робот има обикновена хуманоидна фигура, включваща приспособления за поднасяне и сервиране. Простите дисплеи на мястото на техните лица показват усмивка или неутрална физиономия. Понякога, в зависимост от конфигурацията, роботите могат да показват и надписи на дисплеите като „Здравейте, това е вашата поръчка. Моля, вземете я от таблата.“ „Ще се върна автоматично след 20 секунди“, Ейми информира двойка жени, седнали на маса, след като им сервира две чаши студен чай. Клиентите сами вземат своите напитки от таблите, които им поднасят сервитьорите – роботи.

Въпреки че роботизирано обслужване беше въведено в Китай преди няколко години и оттогава това се превърна в иновация в ресторантите по целия свят, досега едва шепа холандски заведения за хранене бяха въвели подобни иновации в обслужването си.

Засега обслужваната от роботи услуга по сервиране на Dadawan е ограничена само до сервиране на напитки, но собственикът се надява роботите бързо да разширят репертоара си. Представителят на ресторанта Пол Сейбан заяви, че роботизираните сервитьори не са застрашени от коронавируса както реалните служители. „Екипът ни всъщност е наистина доволен от роботите“, каза Сейджбен.

Персоналът, който носи маски за лице, предпазни ръкавици и шлемове за защита от вируса, зарежда подносите, след което натиска бутон с номерата на масата, до която трябва да бъдат доставени и се отдръпва, когато роботът започва да пренася поръчката.

Ресторантите в Холандия бяха затворени от средата на март до 1 юни за всякакви операции, освен доставка на предварително поръчана храна и напитки до домовете, като някои ресторанти изискваха от клиентите, които поръчват с доставка до вкъщи задължително да заплащат поръчките си предварително с карта онлайн, за да се намалят рисковете от физическия контакт между клиентите и служителите, особено рисковете, които възникват при разплащането с хартиени банкноти и монети. От този понеделник посещенията на ресторанти са разрешени и заведенията приемат до 30 души с минимално разстояние от 1,5 метра между масите. В повечето случаи, за да се насладят холандците на посещение в ресторант, се налага да направят предварителна резервация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини