Разработчиците на Debian предупредиха за сериозен проблем в режим Hyper-threading на Intel процесорите с архитектура Skylake и Kaby Lake. Проблемът се състои в непредсказуемо поведение на операционната система, като например крах на приложението и повреда на данните. Проблемът засяга всички ядра на операционни системи.

Проблемът съществува в процесорите Intel Core за десктоп, вградените и мобилните системи. Същото важи за сървърните процесори Xeon 5 и Xeon 6, както и за някои модели с бранда Intel Pentium.

Първите данни за проблема са от второто тримесечие на 2016 година, но поради твърде трудната диагностика, логиката на поведение бе разкрита едва сега. Стана ясно, че проблемът се проявява в някои процесори на Intel с включен Hyper-threading. По-подробното изследване показа, че проблемът възниква от некоректната обработка на точно определени последователности от инструкции и е дефект на процесорите Intel Skylake и Kaby Lake.

По-конкретно, проблемът се проявява, когато се извършват къси цикли с под 64 процесорни инструкции, с използването на регистрите AH, BH, CH или DH, както и по-дългите варианти на регистрите (RAX, EAX и AX за AH, RBX, EBX и BX за BH) при условие, че са активни и логическите ядра на физическия процесор.

Специалистите веднага се свързаха с Intel и след няколко месеца чипмейкърът предложи обновявания на микрокода, които решават проблема.

Това съвсем не е краят на проблема. Първо, тези обновявания трябва да се инсталират в BIOS / UEFI и засега съвсем не е ясно дали и кога производителите на дънни платки ще включат тези промени в своята продукция. Второ, за останалите процесори Intel Skylake и Kaby Lake няма достъпно обновяване на микрокода и засега единственият съвет е да се изключи режима Hyper-threading от BIOS/UEFI или само за някои дънни платки да се инсталира новия фърмуер от производителя на дъното (Intel erratа SKW144, SKL150, SKX150, SKZ7, KBL095, KBW095).

Проблемът не е специфичен и няма как да е специфичен само за Linux, и е валиден за всички операционни системи.

Тази ситуация може да се счете за предупреждение, че явно не е достатъчно обновяването само на операционната система, а е необходимо да се следи и за обновяванията на драйверите и BIOS / UEFI.

Всички подробности могат да бъдат прочетени от Intel errata.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари