От какво не трябва да се икономисва при сглобяването на нов компютър: ревю

46
6312

След излизането на процесорите AMD Ryzen с неочаквано много ядра, компютрите получиха нов тласък за увеличаване на производителността и редица потребители, които досега караха с някакви 4-нишкови Core i3, започнаха да не се чувстват особено уютно в игрите и работните задачи. Ъпгрейдът на тези компютри вече на практика няма смисъл, а сглобяването на нов компютър към днешен ден не е много евтино. В тези условия съвсем естествено и разбираемо е да се направят икономии. Нека този път да се спрем на компонентите, от които със сигурност не трябва да се икономисва.

Захранването – защитникът на вашия персонален компютър

От няколко години технологичните сайтове непрекъснато препоръчват да не се икономисва от захранващия блок, но и досега може да видим компютри, в които се използват съвсем некачествени (но евтини) компютърни захранвания. Добре е винаги да се помни, че захранващият блок е единственият компонент на компютърната система, който защитава нежните детайли от суровата реалност на електрическата мрежа. Само той може да изглади пиковете в напрежението на мрежата, единствено той може да формира точните напрежения за дънната платка или видеокартата, само той може да предотврати пожара, като се изключи при късо съединение.

Евтините компютърни захранвания нямат дори и базови защити и тяхната повреда при изключване на електрическия ток е въпрос на време. Но проблемът е, че тези захранвания не се повреждат сами – те завличат след себе си и много други неща – дънната платка, видеокартата, а понякога и процесора. Наистина е необходимо да се избират мощни и надеждни компютърни захранвания.

Вентилаторите в кутията – не икономисвайте от охлаждането

Това е още един компонент, за който мнозина забравят – вентилаторите в компютърната кутия. А след това се чудят, защо моята видеокарта RTX 2080 с цели три вентилатора само докато престоява се нагрява до 80 градуса по Целзий. Проблемът е в това, че всички компютърни компоненти се намират именно в тази кутия – тоест, в малко затворено пространство. И почти всички компоненти нагряват въздуха в това малко пространство. Така че, колкото е по-висока температурата в корпуса, толкова по-неефективно работят охлаждащите системи, а от това се покачват температурите на CPU и GPU.

Ето защо, ако си сглобявате нещо по-мощно от простичък персонален компютър, базиран на Ryzen 3 с вградена Vega – помислете за добрата вентилация на кутията. Това съвсем не означава, че вътре навсякъде трябва да бъдат поставени вентилатори. Но поне един отпред, който да вкарва хладен въздух, и един отзад, който да изкарва топлия въздух, трябва да присъстват.

Дънните платки – не се лишавайте от бъдещия ъпгрейд

При закупуването на дънни платки се открояват две основни групи потребители. Първата е ясна: „Сега нямам пари за нормален процесор и ще остана с бавния, а след една година ще направя ъпгрейд„. Втората група е по-интересна: „Щом едно дъно за $50 става за моя 16-ядрен Ryzen, няма смисъл да давам пари за нещо по-скъпо„.

Първият вариант все пак става, ако в момента нямате пари за обновяване на всички компоненти, а компютърът е необходим. В този случай може да се вземе един съвсем опростен процесор, който след около една година да бъде заменен, а стария процесор продаден. Какъв е проблемът в този случай? В подобни конфигурации често се използват максимално опростени и евтини дънни платки. Естествено, със слабия процесор те работят много добре, но ако се вземе по-мощен чип, веднага започват проблемите.

И тук плавно преминаваме към втория случай, когато потребителите натикват един 16-ядрен Ryzen 9 3950X в дънна платка с чипсета A320. И тук има нещо интересно: в официалния сайт се казва, че не се гарантира съвместимостта на този процесор с въпросната дънна платка. Това не е за учудване: производителите на дъна твърде често нарушават спецификациите на AMD и Intel и предлагат съвместимост, която производителите на процесори не одобряват.

Примерите не са малко. Да напомним, че AMD съвсем ясно казва: процесорите Ryzen 3000 не са съвместими с чипсета A320. И какво прави ASRock? Точно така – предлага BIOS за своите дъна, с който тези процесори се поддържат. Intel заявява, че процесорите Core i от 9-то поколение не са съвместими с DDR3 паметта. И какво прави Gigabyte? Предлага дъното H310M DS2V DDR3, името на което говори само за себе си.

Така че при избора на дънна платка, дори и ако сега вземате простичък 2-ядрен процесор, предвиждайте възможност за ъпгрейд. В редица обзори и ревюта дъната се тестват с мощни процесори и ако избраният от вас продукт има проблеми с мощните чипове, то това е повод за отказ от тази дънна платка. Има и други неща – в евтините дъна обикновено има само два слота за оперативна памет и един М.2 конектор. В този случай за ъпгрейд на оперативната памет ще трябва да се извади и най-вероятно изхвърли едната или и двете RAM плочки, а те трудно се продават и може би ще трябва да се изхвърлят. А и включването на втори бърз SSD в тези дъна няма как да стане.

Корпусът – забравете кашончетата от банани

Компютърната кутия е елемент, който може да преживее редица ъпгрейди на дънната платка. Така или иначе, ATX стандартът не е променян от 10 години и няма никакви признаци, че ще бъде променен. Ето защо, когато си сглобявате нов компютър, предварително помислете за бъдещето.

Може би сега ширината на кутията е достатъчна за боксовия вентилатор за Intel Pentium. Но после може да е наложи дълго и мъчително да търсите подходящ охладител за новия Core i7. Може днес да имате интегрирана в процесора видеокарта, а утре да се наложи да режете корпуса, за да се събере една 300 мм AMD RX 5700 XT. Сега изобщо не помисляте за допълнително вентилиране на кутията, но после може да се наложи да се замислите къде вътре в нея да поберете вентилаторите.

Няма нужда да продължаваме, идеята е ясна. Ако не сглобявате офисен компютър, който няма да се ъпгрейдва през следващите минимум 5 години, то не е необходимо да се икономисва от компютърната кутия. Разбира се, никой не ви кара да купувате чудо за над $300, но има много добри решения за по $50-$70, в които се събират и супер охладители, и дългите видеокарти и дори ще остане място за радиатора на водното охлаждане.

Видеокартите – не взимайте решения, които са по-опростени от оригинала

При процесорите, компаниите които ги произвеждат, те си ги и продават. При видеокартите нещата са по-сложни. Nvidia и AMD продават графични процесори на външни производители и може да има десетки версии на една и съща графична карта, като разликата в цените е голяма и слабо показва реалната разлика между решенията в рамките на една и съща серия.

С днешните Nvidia RTX графични карти ситуацията е забавна: самата Nvidia изцяло се отказа от турбинното охлаждане и премина към използването на два вентилатора. Този ход е разбираем, като се има предвид, че отделяната от RTX 2000 топлина нарасна в сравнение с аналогичните модели на серията GTX 1000: още тогава беше ясно, че турбините не се справят с охлаждането, понеже графичните процесори се нагряваха над 80 градуса, а шумът бе като от излитащ наблизо самолет.

Но това охлаждане е евтино и на пазара има предостатъчно видеокарти от серията RTX 2000 с турбини. И те дори не са по-евтини – има решения с по-добро охлаждане, които са с по-ниски цени. Не си струва купуването на подобни графични карти: те работят на предела на допустимите температури и често смъкват честотите си, като всичко това е съчетано с непрекъснато бучене. Общо взето идеята е следната: при избора на видеокарта не си струва да бъде вземан модел, който е по-опростен от оригиналната версия, понеже в тези видеокарти производителите икономисват недопустимо много.

Оперативната памет: забравете за едноканалния режим

Всеки съвременен процесор може да работи с минимум два RAM канала и в този случай две плочки оперативна памет дават почти два пъти по-висока скорост, отколкото само една. Очевидно е, че това оказва много сериозно влияние на производителността на процесора и на цялата система. В двуканален режим CPU по-бързо получава достъп до необходимите данни, а това има голямо значение за производителността.

Но и досега има дъна, в които до достатъчно мощният 6-ядрен Core i5-9400F самотно стои само един слот за до 8 GB оперативна памет, защото производителят е сметнал, че 8 GB са достатъчни, а и две по 4 GB струват по-скъпо. Тук трябва да обърнем внимание на три неща: първо, разликата в цената на 1х8 GB 2х4 GB е пренебрежимо малка. Второ, двуканалният режим увеличава производителността на рендирането при видеоигрите с 15-25%, което е значително.

Трето, не си струва в слотовете да се поставят RAM плочки с малък капацитет. Ако сте следвали съвета за дънните платки, то навярно имате дъно с поне 4 RAM слота. Дори и в два от тях да са поставени две планки с по 4 GB, все пак имате още два слота, в които можете да поставите общо 64 GB оперативна памет, която ще работи в двуканален режим с първите две RAM плочки, а вие ще имате цели 72 GB оперативна памет, които може и да са достатъчни за следващите 5 години.

Така че, ако не се налага да се взема някакво Mini-ITX дъни и имате избор да купите 1х8 GB или 2х4 GB, смело избирайте втория вариант.

Процесорния охладител – вземайте със запас

Интересен факт: отделяната топлина от съвременните топ-процесори, ако не броим екстремалния овърклок, от едно десетилетие се колебае около 100 W. Защо? Защото това е топлинната мощност, която може да бъде разсеяна от чиповете без използването на сложно водни охладителни системи или гигантски въздушни охладители. Нещо повече, ако погледнем за закрепването на тези охладители за различните сокети, ще видим, че те не са променяни от много години. Без проблеми може да се постави охлаждането на един Core i3 от 1-во поколение (LGA1156) върху дънна платка с Core i9-9900K (LGA1151v2), като времето на излизане на тези два чипа е цели десет години. И още, новият сокет LGA1200 за процесорите Core i от 10-то поколение, които още на са излязли, също ще бъдат съвместими със старите охладители за процесорите на Intel.

Да се замислим: само 4 закрепвания осигуряват съвместимостта с всички процесорни сокети излезли през последните 15 години – от 1-ядрените Sempron с AM2 до 18-ядрените Core i9 с LGA2066 сокет

Тоест, охладителят, както и компютърната кутия, е още един компонент на персоналния компютър с дълъг живот и има смисъл да се вземе охлаждане с известен запас. Дори и ако вашият сегашен Core i3-8100 отлично се охлажда от боксовия охладител, има смисъл да се дадат още около $15 за охлаждане от средно ниво, като например на DEEPCOOL. По този начин след ъпгрейда до например Core i7-9700 няма да се наложи закупуването и на нов охладител.

 


Изводът е банален: икономията трябва да бъде разумна и да е съобразена с бъдещето. Именно по това персоналните компютри се различават от конзолите и лаптопите: при компютрите може да се ъпгрейдне всичко, разбира се, ако по-разумно сглобите първоначалния персонален компютър.

46
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
37 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Явор
Явор

Тоест да икономисаме от процесор, че то друго не остана 🙂

Моше Вагенщайн
Моше Вагенщайн

ако има нещо от което бих икономисал, това са ‘ценните’ съвети в статии като тази….

зависи за какво ти е
зависи за какво ти е

Тия компютри с толкова вентилатори са само за игри, не може да имаш такова нещо на работното място и да стоиш цял ден на този шум. Бъдещето е в тихите компютри, на повечето потребители (сигурно 90% )за работа им стрига и i3, като идеята е да е възможно по тих. Та лично аз като сглобявам нов компютър това ще е първото което ще гледам ТИШИНАТА (не играя игри). Колкото по малко вентилатори толкова по добре. Сега ако измислят и някое читаво захранване (даже и да не е много мощно) и някой даже и по слаб процесор, но безшумен и без… Виж още »

име
име
да попитам
да попитам

Явно нещата са се променили от последното ми питане към магазин за компютри каква възможност има да ми сглобят най тихия възможен офис компютър. Тогава и на двете места които попитах стигнаха до заключението, че с по малко от 2 вентилатора не могат. Та сега гледам това и се чудя има ли го някъде по магазините в България или нещо подобно без грам вентилатор, което да може да се види на място.
https://www.amazon.com/Kabylake-Fanless-Desktop-Computer-Windows/dp/B07L5Q73PX?th=1

cougar
cougar

Моята мини ITX офис сборка на база Ryzen 5 3400G и кутия Cougar QBX, е само с 92 мм стоков вентилатор, плюс стоковия на процесора. Захранването е 430 вата seasonic. При нормална офис работа, плюс барузър с десетина таба, плюс файлов мениджър и още няколко дребни неща…е температурата на дъното, захранванетo и процесора не минават 32 градуса. Както искаш го смятай.

adsad
adsad

Ако е за офис с Ексел да се работи не нещо от сорта на програмиране и тестване на разни неща да.

...
...

Само с програмирането по-леко, че се оказва точно обратното – машина за фейсбучене и ютубене до никъде не стига за такава дейност. И иска РАМ.. мнооооого РАМ.

Дани
Дани

Ако оставим напълно пасивното охлаждане на страна. Очевидно това е най-добрия вариант. Повече, хубави, по-големи вентилатори са по-Тихи от по-малко на, по-малки.

тор
тор

аз пък икономисах от кутия…. не виждам смисъл от дискотечна кутия с лампички и със стъклена витрина…. а и няма как да си крия тревата в такава!!!

...
...

Някой ден ако си вземеш хубава кутия, сам ще разбереш, че си се минавал години наред 🙂 Това беше и моя подход – защо да давам пари за глупости, като дори и най-евтината върши работа. Е, скъпата кутия се оказа – от по-дебел материал направена – т.е разбирай не изпада в някакви резонанси и не се гъне; Голяма е.. има място за всичко и е помислено много добре кое къде и как ще разположиш; има вентилатори към нея които са нискооборотни и смея да твърдя, че нищо не се чува от тях; Има шумоизолация!; Има филтри за прах; Дисковете са… Виж още »

ллл
ллл

Човека е казал най важната за него причина накрая. Няма къде да си крие треволяка.

...
...

С тази която съм му написал ще може, даже ще се учуди колко добре може да свърши и тая работа 😀

бейби джизъс
бейби джизъс

Хаха и аз съм с нея. Мога да кажа, че също съм доста доволен, със сигурност не е и толкова скъпа. Преди 4 години като сглобявах ПС-то беше 200лв.

Атанас
Атанас

Интересно. Дълго време се чудех и четох ревюта и характеристики и си взех точно тая. Явно не само аз мисля, че е добра кутия с добра цена за това, което предлага.

the professor
the professor

много вентилатори=много шум и много прах. от вентилатори трябва да се икономисва, но да се слагат качествени с регулиране на оборотите и правилен разчет къде точно да се сложат… дънните платки – трябва да се избира такава, каквато е необходима в момента, ъпгрейт на процесор почти никой, освен глупаците не прави, щото не си струва, единствено видеото и добавяне на рам + диск/ссд са нещата които се ъпгрейдват. захранванетои охлаждането трябва да е добро, най добре с пайпове вместо боксовото (особено при интел, които на практика не са разчетени да охлаждат). от кутия също не трябва да се икономисва, но… Виж още »

Никола
Никола

Πpoфecope, мaй нe cи пpoфecop, a филocoф oт дъpвeceн тип. „ъпгpeйт нa пpoцecop пoчти ниĸoй, ocвeн глyпaцитe нe пpaви, щoтo нe cи cтpyвa“ – знaчи aĸo няĸoй cи e взeл xyбaвo дънo Z370/Z390, нo пopaди oгpaничeн бюджeт ce e cпpял нa і5-8400 6 соrе / 6 thrеаdѕ пpeди няĸoя и дpyгa гoдинa, щe cглyпи aĸo cи взeмe eднo cнocнo ъпгpeйдчe ĸъм і7-9700К c 8 соrе / 16 thrеаdѕ и oтĸлючeн мнoжитeл? Или пъĸ aĸo e бил нa АМD Rуzеn 3/5 2nd gеn пpoцecop c Х470 дънo – зaщo дa нe ъпгpeйднe ĸъм Rуzеn 7 3rd gеn? A ĸoмeнтapa зa ĸyтиитe… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Кой нормален ще е тоя дето си е взел дънна платка със сокет на интел, баж глупак ще да е бил…….
До кутиите факт, че масово са под 10 кила, били те и по 100-150-200 лева, само стоманените са наистина добре направени, каквито са на Fractal, та не знам какво си седнал да се обясняваш, като и ти си НЕграмотен явно…

dsaa
dsaa

И ако за момента са ти необходими 16гб рам и купиш дъно с 2 слота, но след време ти трябват 32гб рам, ще смениш рамта, защото си бил стиснат за 50 лв., за по-добро дъно ли?

За кутията – ми спри да гледаш кутии за по 60-70лв., сложи още 100 лв отгоре и има хубави кутии, с дебели ламарини и изолация, които дори празни минават 5кг. И не вентилаторите ти регулират оборотите, а настройките от дъното.

asdas
asdas

RAM дава много малко разлика на 1 или 2 слота.

dsaa
dsaa

Ако за теб 20-50 фпс разлика е малка, за нещо което струва кажи речи същите пари…

Technical
Technical

Ако стаята е под земята или с добра изолация, компютърът може да мине без 6 вентилатора, защото човек може да полудее от шума им. Аз лично не бих инсталирал четец на дискове, вече почти няма човек, който да записва информация на тях и да я дава на такъв носител.

(*)
(*)

Занимавай се с полицията и ще ти се наложи отново да записваш оптични дискове 🙂
И не само – болниците примерно. Сигурен съм, че има още някои обществени и държавни учреждения, работещи само с оптични дискове.

Иван
Иван

ЯМР си е още на DVD…

Венци
Венци

За тази цел си има външни USB четци

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Πpeпopъчвa ce дa нe ce иĸoнoмиcвa oт АМD xapдyep, чe ĸoнĸypeнциятa e ĸaлпaвa, интeлcĸитe пpoцecopи ca пeчĸи и ce xaĸвaт лecнo, пъĸ нa нвидиa ĸapтитe ca бpaĸ дeтo yмиpa cлeд 2 дeнa paбoтa…

айде
айде

Да бе, то за това 99% от марковите компютри на ДЕЛ, ХП, и т.н. които продават милиони бройки на месец са с Интел и имат по един модел с АМД, случайно ако някой се излъже да поиска. Няма сериозна фирма която да си купи компютър различен от Интерл. АМД, са за пенкилерите по гаражите дето сглобяват и лъжат дечурлигата как ще им вървят игрите или иначе казано баберека на процесорите.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Само празни приказки, докато всички видяхме резила на интел, то не бяха уязвимости, то не бяха печки смях, ама тоя туземец седнал да коментира хяхях….
Онзи ден установих за нещастие на кроманьонци, като тебе, че процесорите на интел не стават и за подпиране на масата, щото ми се разклати масата сама и ми се разсипа яденето и алкохола, та интел официално за нищо не става…..

rrmrm
rrmrm

Повечето фирмени машини вече масово минава на Ryzen, освен лаптопите. Тези процесори не са като предишните поколения – кристала е много по-малък, TDP е много по-ниско и охлаждането става много по-лесно. Производителността вече дори минава десктоп процесорите на intel, особено при новото поколение Ryzen, при следващото се очаква съвсем да ги изпреварят. Intel освен да тъпчат на едно и също място, друго не правят. Дори и apple вече искат да правят машини с AMD, така че с тези глупости, дето си ги писал, въобще не си интересен!

БегиМани
БегиМани

Пак не си си пил хапчетата…
Когато си глупав, не го знаеш. Трудно е само за другите…

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Смачканак полу-идиoт не си бил питан, че само с половин мозък не ти е лесно ама па се обаждаш…

БегиМани
БегиМани

Ти вЕрно ли се мислиш за нещо повече от малоумен никаквец?

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

От такива утайки, селяндури и планктони, като тебе със сигурност нещастие…

БегиМани
БегиМани

Мдааа… колко много си личи, че IQ-то ти е по-малко от номера на обувките ти… Успех в работата ти като метач на улиците… 🙂 🙂 🙂

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Рекъл ровещия по кофите, заминавай да погледнеш дали няма нещо за ядене, че ще ядеш yй иначе балък..

БегиМани
БегиМани

Цитат:


Bceĸи cъвpeмeнeн пpoцecop мoжe дa paбoти c минимyм двa RАМ ĸaнaлa и в тoзи cлyчaй двe плoчĸи oпepaтивнa пaмeт дaвaт пoчти двa пъти пo-виcoĸa cĸopocт, oтĸoлĸoтo caмo eднa.

двуканалният режим увеличава производителността на рендирането при видеоигрите с 15-25%, което е значително.


Последно? 20 или 200%?! На някой хора математиката явно не им е силната страна…

Последно - сложи си очила!
Последно - сложи си очила!

Човекът го е написал много ясно – поставянето на две плочки памет увеличава двойно скоростта на обмена с паметта. Което в някои слочаи води до ускоряване на цялостната работа (в случая – рендирането при игрите) с 15 до 25%.

БегиМани
БегиМани

На мен не ми трябват очила защото много добре знам колко е разликата от едноканален до двуканален режим на паметта и тя е около 20%, никога, ама никога не е имало двойно увеличаване на скоростта! Ама то от лумпени като теб, четящи невярни публикации и не можещи да мислят самостоятелно какво друго да очакваш…

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Кво знаеш ти бе мaлoyмeн абориген, я да изчезваш от интернет и сайтовете маймуна куха, че само ти четем недомислените тъпотии, недоносче мaйкa ти те е изcpaлa 6 месеца по рано, за тва си такъв олигoфpeн…..

Да е уй - да ти ги нАбия, ама акъл няма как ;)
Да е уй - да ти ги нАбия, ама акъл няма как ;)

Затова обяснявам повторно, като за 7-годишно даунче: при двуканален режим на паметта ОБЩАТА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА СИСТЕМАТА може да се повиши с около 20%. Което е резултат от двойно по-голямата скорост на ОБМЕНА НА ДАННИ С ПАМЕТТА!

БегиМани
БегиМани

Галфони с IQ по-малко от момера на обувките ви, тотално неспасяем случай. Вярвайте си в дядо мраз/коледа все ми е тая.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Я се скрий бе цървул, и без друго си НЕграмотен и мaлoyмeн….

KABELAT
KABELAT

Аз спестявам от рам, захранване и видеокарти. Преди години беше стандарт 8 рам, а сега отива на 16 за игри. Просто сега си взимам още 8 рам, втора ръка, като моята за 50, а не за 150лв, колкото струваше тогава. Както знаете те са и с доживотна гаранция. Захранванията са с 5 години гаранция.Спокойно може да се намери премиум клас на 3-4 години за 100лв втора ръка, или нов по-стар модел. Видеокартите са друга бира. Високия клас днес е среден утре, но средния днес е с по-нови технологии. Като продам старата си среден клас, ще имам нова с RTX например… Виж още »

KABELAT
KABELAT

ПП:Видеокартата е малоумно да се застъпва с процесора наведнъж.
Излишно натрупване на разходи.
Затова след като имате в началото добър процесор, след 2-3 години сменяте видеото, след още 2-3 цялата кошница без видеото, че дори и без харда (SSD-то), която вече е ъпгрейтната, и старото ви видео ще държи много повече с DDR4, ако преди това е било с DDR3.С 8 и 16 рам.
После новата карта пък ще носи тежестта, докато не си вземете новата кошница и така.
Ъпгрейди така се правят, а не със сокети, където ви дават 5-10% отгоре.

РР123
РР123

Ти докато спестяваш, хората смъкват цените и излизат нови неща, при което твоите стари стават неактуални или непродаваеми. Преди беше и стандарт да имаш процесор с 4 ядра и без HT, който да ползваш за всичко, най-вече за сериозни игри, но в момента такъв процесор ще е недостатъчен, освен ако си непретенциозен играч, на който му стига производителност и кадри на конзола или не ползваш софтуер, който да изисква сериозен хардуер. А и втора употреба части не е изгодно да се купуват, още повече при цените на Ryzen процесорите, където за под 200 лева си купуваш 6 ядра с 12… Виж още »

Амам
Амам

Много ми е интересно как с 1500 лв кошник 500лв от продажба и 1000 лв нови ще си в крак и ще върви каквото и да било! Ако ми обясниш тая част в която само картата ти е над 1500лв много ще съм багодарен.