fbpx
17.8 C
София

От какво не трябва да се икономисва при сглобяването на нов компютър: ревю

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

След излизането на процесорите AMD Ryzen с неочаквано много ядра, компютрите получиха нов тласък за увеличаване на производителността и редица потребители, които досега караха с някакви 4-нишкови Core i3, започнаха да не се чувстват особено уютно в игрите и работните задачи. Ъпгрейдът на тези компютри вече на практика няма смисъл, а сглобяването на нов компютър към днешен ден не е много евтино. В тези условия съвсем естествено и разбираемо е да се направят икономии. Нека този път да се спрем на компонентите, от които със сигурност не трябва да се икономисва.

Захранването – защитникът на вашия персонален компютър

От няколко години технологичните сайтове непрекъснато препоръчват да не се икономисва от захранващия блок, но и досега може да видим компютри, в които се използват съвсем некачествени (но евтини) компютърни захранвания. Добре е винаги да се помни, че захранващият блок е единственият компонент на компютърната система, който защитава нежните детайли от суровата реалност на електрическата мрежа. Само той може да изглади пиковете в напрежението на мрежата, единствено той може да формира точните напрежения за дънната платка или видеокартата, само той може да предотврати пожара, като се изключи при късо съединение.

Евтините компютърни захранвания нямат дори и базови защити и тяхната повреда при изключване на електрическия ток е въпрос на време. Но проблемът е, че тези захранвания не се повреждат сами – те завличат след себе си и много други неща – дънната платка, видеокартата, а понякога и процесора. Наистина е необходимо да се избират мощни и надеждни компютърни захранвания.

Вентилаторите в кутията – не икономисвайте от охлаждането

Това е още един компонент, за който мнозина забравят – вентилаторите в компютърната кутия. А след това се чудят, защо моята видеокарта RTX 2080 с цели три вентилатора само докато престоява се нагрява до 80 градуса по Целзий. Проблемът е в това, че всички компютърни компоненти се намират именно в тази кутия – тоест, в малко затворено пространство. И почти всички компоненти нагряват въздуха в това малко пространство. Така че, колкото е по-висока температурата в корпуса, толкова по-неефективно работят охлаждащите системи, а от това се покачват температурите на CPU и GPU.

Ето защо, ако си сглобявате нещо по-мощно от простичък персонален компютър, базиран на Ryzen 3 с вградена Vega – помислете за добрата вентилация на кутията. Това съвсем не означава, че вътре навсякъде трябва да бъдат поставени вентилатори. Но поне един отпред, който да вкарва хладен въздух, и един отзад, който да изкарва топлия въздух, трябва да присъстват.

Дънните платки – не се лишавайте от бъдещия ъпгрейд

При закупуването на дънни платки се открояват две основни групи потребители. Първата е ясна: „Сега нямам пари за нормален процесор и ще остана с бавния, а след една година ще направя ъпгрейд„. Втората група е по-интересна: „Щом едно дъно за $50 става за моя 16-ядрен Ryzen, няма смисъл да давам пари за нещо по-скъпо„.

Първият вариант все пак става, ако в момента нямате пари за обновяване на всички компоненти, а компютърът е необходим. В този случай може да се вземе един съвсем опростен процесор, който след около една година да бъде заменен, а стария процесор продаден. Какъв е проблемът в този случай? В подобни конфигурации често се използват максимално опростени и евтини дънни платки. Естествено, със слабия процесор те работят много добре, но ако се вземе по-мощен чип, веднага започват проблемите.

И тук плавно преминаваме към втория случай, когато потребителите натикват един 16-ядрен Ryzen 9 3950X в дънна платка с чипсета A320. И тук има нещо интересно: в официалния сайт се казва, че не се гарантира съвместимостта на този процесор с въпросната дънна платка. Това не е за учудване: производителите на дъна твърде често нарушават спецификациите на AMD и Intel и предлагат съвместимост, която производителите на процесори не одобряват.

Примерите не са малко. Да напомним, че AMD съвсем ясно казва: процесорите Ryzen 3000 не са съвместими с чипсета A320. И какво прави ASRock? Точно така – предлага BIOS за своите дъна, с който тези процесори се поддържат. Intel заявява, че процесорите Core i от 9-то поколение не са съвместими с DDR3 паметта. И какво прави Gigabyte? Предлага дъното H310M DS2V DDR3, името на което говори само за себе си.

Така че при избора на дънна платка, дори и ако сега вземате простичък 2-ядрен процесор, предвиждайте възможност за ъпгрейд. В редица обзори и ревюта дъната се тестват с мощни процесори и ако избраният от вас продукт има проблеми с мощните чипове, то това е повод за отказ от тази дънна платка. Има и други неща – в евтините дъна обикновено има само два слота за оперативна памет и един М.2 конектор. В този случай за ъпгрейд на оперативната памет ще трябва да се извади и най-вероятно изхвърли едната или и двете RAM плочки, а те трудно се продават и може би ще трябва да се изхвърлят. А и включването на втори бърз SSD в тези дъна няма как да стане.

Корпусът – забравете кашончетата от банани

Компютърната кутия е елемент, който може да преживее редица ъпгрейди на дънната платка. Така или иначе, ATX стандартът не е променян от 10 години и няма никакви признаци, че ще бъде променен. Ето защо, когато си сглобявате нов компютър, предварително помислете за бъдещето.

Може би сега ширината на кутията е достатъчна за боксовия вентилатор за Intel Pentium. Но после може да е наложи дълго и мъчително да търсите подходящ охладител за новия Core i7. Може днес да имате интегрирана в процесора видеокарта, а утре да се наложи да режете корпуса, за да се събере една 300 мм AMD RX 5700 XT. Сега изобщо не помисляте за допълнително вентилиране на кутията, но после може да се наложи да се замислите къде вътре в нея да поберете вентилаторите.

Няма нужда да продължаваме, идеята е ясна. Ако не сглобявате офисен компютър, който няма да се ъпгрейдва през следващите минимум 5 години, то не е необходимо да се икономисва от компютърната кутия. Разбира се, никой не ви кара да купувате чудо за над $300, но има много добри решения за по $50-$70, в които се събират и супер охладители, и дългите видеокарти и дори ще остане място за радиатора на водното охлаждане.

Видеокартите – не взимайте решения, които са по-опростени от оригинала

При процесорите, компаниите които ги произвеждат, те си ги и продават. При видеокартите нещата са по-сложни. Nvidia и AMD продават графични процесори на външни производители и може да има десетки версии на една и съща графична карта, като разликата в цените е голяма и слабо показва реалната разлика между решенията в рамките на една и съща серия.

С днешните Nvidia RTX графични карти ситуацията е забавна: самата Nvidia изцяло се отказа от турбинното охлаждане и премина към използването на два вентилатора. Този ход е разбираем, като се има предвид, че отделяната от RTX 2000 топлина нарасна в сравнение с аналогичните модели на серията GTX 1000: още тогава беше ясно, че турбините не се справят с охлаждането, понеже графичните процесори се нагряваха над 80 градуса, а шумът бе като от излитащ наблизо самолет.

Но това охлаждане е евтино и на пазара има предостатъчно видеокарти от серията RTX 2000 с турбини. И те дори не са по-евтини – има решения с по-добро охлаждане, които са с по-ниски цени. Не си струва купуването на подобни графични карти: те работят на предела на допустимите температури и често смъкват честотите си, като всичко това е съчетано с непрекъснато бучене. Общо взето идеята е следната: при избора на видеокарта не си струва да бъде вземан модел, който е по-опростен от оригиналната версия, понеже в тези видеокарти производителите икономисват недопустимо много.

Оперативната памет: забравете за едноканалния режим

Всеки съвременен процесор може да работи с минимум два RAM канала и в този случай две плочки оперативна памет дават почти два пъти по-висока скорост, отколкото само една. Очевидно е, че това оказва много сериозно влияние на производителността на процесора и на цялата система. В двуканален режим CPU по-бързо получава достъп до необходимите данни, а това има голямо значение за производителността.

Но и досега има дъна, в които до достатъчно мощният 6-ядрен Core i5-9400F самотно стои само един слот за до 8 GB оперативна памет, защото производителят е сметнал, че 8 GB са достатъчни, а и две по 4 GB струват по-скъпо. Тук трябва да обърнем внимание на три неща: първо, разликата в цената на 1х8 GB 2х4 GB е пренебрежимо малка. Второ, двуканалният режим увеличава производителността на рендирането при видеоигрите с 15-25%, което е значително.

Трето, не си струва в слотовете да се поставят RAM плочки с малък капацитет. Ако сте следвали съвета за дънните платки, то навярно имате дъно с поне 4 RAM слота. Дори и в два от тях да са поставени две планки с по 4 GB, все пак имате още два слота, в които можете да поставите общо 64 GB оперативна памет, която ще работи в двуканален режим с първите две RAM плочки, а вие ще имате цели 72 GB оперативна памет, които може и да са достатъчни за следващите 5 години.

Така че, ако не се налага да се взема някакво Mini-ITX дъни и имате избор да купите 1х8 GB или 2х4 GB, смело избирайте втория вариант.

Процесорния охладител – вземайте със запас

Интересен факт: отделяната топлина от съвременните топ-процесори, ако не броим екстремалния овърклок, от едно десетилетие се колебае около 100 W. Защо? Защото това е топлинната мощност, която може да бъде разсеяна от чиповете без използването на сложно водни охладителни системи или гигантски въздушни охладители. Нещо повече, ако погледнем за закрепването на тези охладители за различните сокети, ще видим, че те не са променяни от много години. Без проблеми може да се постави охлаждането на един Core i3 от 1-во поколение (LGA1156) върху дънна платка с Core i9-9900K (LGA1151v2), като времето на излизане на тези два чипа е цели десет години. И още, новият сокет LGA1200 за процесорите Core i от 10-то поколение, които още на са излязли, също ще бъдат съвместими със старите охладители за процесорите на Intel.

Да се замислим: само 4 закрепвания осигуряват съвместимостта с всички процесорни сокети излезли през последните 15 години – от 1-ядрените Sempron с AM2 до 18-ядрените Core i9 с LGA2066 сокет

Тоест, охладителят, както и компютърната кутия, е още един компонент на персоналния компютър с дълъг живот и има смисъл да се вземе охлаждане с известен запас. Дори и ако вашият сегашен Core i3-8100 отлично се охлажда от боксовия охладител, има смисъл да се дадат още около $15 за охлаждане от средно ниво, като например на DEEPCOOL. По този начин след ъпгрейда до например Core i7-9700 няма да се наложи закупуването и на нов охладител.

 


Изводът е банален: икономията трябва да бъде разумна и да е съобразена с бъдещето. Именно по това персоналните компютри се различават от конзолите и лаптопите: при компютрите може да се ъпгрейдне всичко, разбира се, ако по-разумно сглобите първоначалния персонален компютър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
39 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини