Официален анонс на сървърните процесори AMD EPYC Rome: цени и характеристики

6
1018

Тази нощ AMD представи дългоочакваните процесори EPYC от фамилията Rome. Новите чипове се базират на архитектурата Zen 2 и се произвеждат чрез 7 нанометров технологичен процес. Анонсът на тези процесори се състоя още през месец ноември миналата година, а продажбите на новите чипове започват сега. Предстоят задълбочени тестове, които ще покажем по-късно.

В новото поколение на своите сървърни процесори AMD е удвоила максималния брой ядра в чипа и старшите модели имат до 64 ядра/128 нишки. Сега, изградената с тези процесори сървърна платформа с два сокета може да има 128 ядра/256 нишки, което е наистина впечатляващо. В новото поколение процесори на AMD бяха представени модели с 8, 12, 16, 24, 32, 48 и 64 физически ядра. По този начин компанията може да удовлетвори желанията на практика на всички клиенти.

Както бе и при първото поколение, EPYC Rome са разделени на две групи – процесори за конфигурации с два сокета и чипове за само един сокет. Вторите имат добавена в името си буквата „Р“. Други разлики между тях няма.

Размерът на кеш паметта от трето ниво лесно може да се пресметне, понеже се използват по 4 MB L3 кеш памет на ядро. Точно както и при десктоп процесорите от последно поколение, новите EPYC Rome поддържат работата с DDR4 ECC оперативна памет с честота 3200 MHz (първото поколение работеше RAM до 2667 MHz). Контролерът на паметта, както преди е осемканален. Всеки процесор, независимо от честотата поддържа 128 линии PCI Express 4.0.

Началните тактови честоти на EPYC Rome са в пределите от 2,9 до 3,2 GHz, а максималните достигат 3,4 GHz. Благодарение на новия технологичен процес, TDP е сравнително нисък – от 120 до 225 W в зависимост от броя на ядрата и честотата. И още, TDP в EPYC Rome може да се настройва – да се намалява и да се увеличава. При тази настройка се променят някои характеристики, като на първо място е продължителността на автоматичния клок на ядрото.

AMD специално подчертава, че новите процесори EPYC Rome осигуряват значително по-висока производителност в редица задачи и алгоритми, включително специализираните и корпоративните изчисления, където превъзходството достига 84-97%. Освен това, компанията набляга върху факта за на практика идеалното мащабиране на реалната производителност при увеличаването броя на ядрата и потоците.

AMD допълва, че цялостното превъзходство спрямо конкуренцията достига 1,8-2 пъти. А по съотношение цена/производителност, чиповете EPYC Rome превъзхождат конкуренцията над два пъти.

В края на презентацията AMD посочи, че значително са се увеличили компаниите, използващи процесорите EPYC. Тези чипове вече се използват от Microsoft, Amazon Web Services, AtoS, Cray, Oracle, Hewlett Packard Enterprise и още много други.

AMD показа и таблицата с основните параметри и най-важното, цените на своите нови сървърни процесори.

Може да се убедим, че новите сървърни процесори AMD EPYC Rome, при една и съща производителност са от два до четири пъти по-евтини от решенията на Intel.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Надблюдател
Надблюдател

Е явно 4 Гигахерца си остава бариера а мислех че с тези 7нано ще има и 4ГигаХерца.
А иначе думата ефтини не е подходяща по скоро изгодни са спрямо Интел но той не спи сигурен съм.
Сега чакаме едни бенчмаркове.

Не на дезинформационните тролски кампании срещу БГ
Не на дезинформационните тролски кампании срещу БГ

Научи се да пишеш грамотно!

dsaa
dsaa

Интел правят вероятно най-големите отстъпки, при закупуване на голям брой процесори. Ако ще си взимаш 1-2 вероятно АМД ще е по-добрия избор, особено ако не е сглобен от делл или хп.

Кольо
Кольо

Надявам се, в следващата новина, или статия, за Епик Рим, да има информация за максималният обем поддържана оперативна памет за джоб(сокет) или на дънна платка(с един, или два джоба). Това е интересно, защото от предишното поколение Епик до сега, в продажба вече има ДДР4 модули с двойно по-голям обем, в това число, не само при небуферираните модели за настолни компютри, а и при сървърните модули с корекция на грешките.

ABC
ABC

EPYC Rome са разделени на две групи – процесори за конфигурации с два сокета и чипове за само един сокет. Първите имат добавена в името си буквата „Р“
Така написано се разбира, че с „P “ са за два сокета, а вярното е точно обратното – Р са ограничени само за един цокъл и са значително по-евтини!
Статиите на КАЛДАТА са изключително интересни, качествени и актуални – в съзвучие с водещите световни новинарски портали от подобен тип. Поздравление!

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Прав сте да. Благодаря, коригирано