AMD опроверга своята предишна информация за поддръжката от операционната система Windows 7 на новите процесори AMD Ryzen. В началото на месеца се появи информация, че AMD ще предлага драйвери за Windows 7, осигуряващи работата на новите процесори с тази ОС. Но сега компанията съвсем ясно и официално обяви, че подобни драйвери няма да има.

За постигане на максимална сигурност и производителност на нашите десктоп процесори AMD Ryzen, по-рано известни с кодово име Summit Ridge, AMD ги тества с две различни поколения операционни системи – Windows 7 и Windows 10“ – казаха пред PCWorld представителите на AMD. „Това бяха само тестове. Поддръжка и драйвери за десктоп процесорите AMD Ryzen ще има само за операционната система Windows 10„.

Причината за това решение може да се разбере. Процесорите и хардуера са взаимосвързани и се развиват паралелно. Но създателите наизлязлата през 2009 година операционна система Windows 7 нямаше как да предвидят особеностите, които ще предложат производителите на процесори през 2016-2017 години. И въпреки, че AMD се убеди в работоспособността на Ryzen в средата на Windows 7, това съвсем не означава, че старата ОС е в състояние да поддържа всички възможности на новите процесори.

Най-разочаровани от официалната позиция на AMD са геймърите, които се оказаха на кръстопът: дали да продължат да използват старата и позната Windows 7 и да закупят процесори Ryzen с надеждата, че ще се появят съответните драйвери или да се обновят до Windows 10 и да използват всички възможности на новите процесори.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анон-имен
Анон-имен

Пхахаахах истинските геймъри като мен, не МОБА аутистите или ЦС фенбойчетата, си го преместват в другия крачол и не използват невменяемата мобилна ОС Уин10, така, че изобщо не съм на кръстопът, взимам си Skylake процесор и ми е през центъра за Райзън и КабиЛейк и подобните уин 10 онли шитс.

stormofblood
stormofblood

Чисто и просто AMD са взели под масата едни пари от Майкрософт и затова няма подръжка за Win7…
Windows 10, не е с нищо много по модерна или пък сигурна от 7-цата.

Анон-имен
Анон-имен

Успях да я изтърпя точно 6 часа, по 2 часа за 3 инсталации, това нещо е перфектно за моята Lumia, но не и за компютър, всичко е толкова зле, че няма накъде повече. Дори и след като се опиташ да махнеш всички вградени безмислени приложения като „peoples“, „store“, „xbox live“ и другите, няма как да успееш да го направиш. Windows Defender-a се маха единствено с регистър хак, а Windows Update-а ти усира цялата ОС, ако не успееш да ъпдейтнеш. На по-слаби лаптопи хард диска отива на 100% usage и няма оправяне, стигат ми нервите толкова, скъсих си живота с няколко… Виж още »

Светльо
Светльо

Това да не ви е България, че да рискуват репутацията си с мошенлъци. Само да изтече инфо в пресата, ще загубят не милиони, ами милиарди, да не говорим, че и ще ги съдят. Но може да има някаква прикрита сделка танто за танто.

Анонимен
Анонимен

загивайте с системите на чичо бил!
скапаняци хаххахаха

Чао
Чао

Е тука ме загубиха АМД… Продали са се на Микромеките. Жалка фирмичка … беше едно време алтернатива , днес е Интел2

RIOTT
RIOTT

Зависи от Микромек да обновят седмицата, а не от АМД. Иначе предполагам, че тая поддръжка се отнася до някакви оптимизации и едва ли ще има истински проблеми със съвместимостта.

Анонимен
Анонимен

Не се излагайте бе… Има 8 и 8.1…
На колко години е 7-цата ? Седем? Осем

RIOTT
RIOTT

И пак си остава най-функционалния windows до момента. Това, че е стар не означава, че трябва да си инсталираш някаква простотия, измислена за телефон. Един куп хора и институции все още използват ХР и компютрите им не са гръмнали покрай това.

Agentpat
Agentpat

Изключително грешен ход, от страна на AMD! Имаха възможност да подлеят вода на Intel, но не се възползваха.

Иван
Иван

Непременно някой трябва да прави зло на другиго ли, другарю правоверен?

Интелчо
Интелчо

Важното е, че с Linux ще работи. Бих си купил с удоволствие, но стария ми Intel Core2Duo напълно покрива нуждите ми.

Анон-имен
Анон-имен

Къде прочете, че ще е оптимизирана за Linux?
Процесорите са измислени да работят на пълната си производителност САМО И ЕДИНСТВЕНО с windows 10, нещо ти е грешно инфото.

Интелчо
Интелчо

Много просто – ще стане както е станало за много други хардуерни устройства – ще се пусне 10 -ка на въпросната платформа, ще се направи реверс инженеринг и ще излезе наяве как ефективно се управлява и използват възможностите на процесора. Въпрос е само на желание, време и труд на хора със знания.

Анон-имен
Анон-имен

Аз не казвам, че няма как да стане, а, че някой не иска да стане..
Гледах бенчмарк на KabyLake i5 7600K под Убунту, вади по-слаби резултати от SkyLake – i5-6600K, ето – http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=pstate-cpufreq-kbl&num=1

Не се надявай АМД да направи нещо различно, ще усерат нещата, точно като Интел с КабиЛейк.

Забравих си Името
Забравих си Името

Микромеките са ги притиснали, спомнете си, че Хбокс е с централен процесор на червените. Едва ли, амд биха се противопоставили на един от най-важните си клиенти. Току виж, че Хбоск2 щеше да е с Ш-интел СПУ, ако Райзен поддържаха 7. Сигурно амд са получили и бонус.

Аз пък и аз си забравих Името
Аз пък и аз си забравих Името

Колко сте смешни всички. Когато излезе Windows 7 всички я плюеха, как XP-то на годините на прабаба ми било на светлинни години пред 7. След 2 години всички решиха, че седмицата е най-великата операционна система. Факт е, че който иска ще мине на 10, който не иска единственото, което го спира е ограничеността му. Успяват само хора, които се нагаждат към промените, а останалите просто не живеят! Запомнете, светът няма да спре да се развива заради закостенялите ви мозъчета. Жалка гледка сте, наистина.

Анон-имен
Анон-имен

Едно е да искаш да минеш на ОС по собствено желание, съвсем друго е, когато процесорите се правят производителни само под уиндоус и то само под 10.
Такива ‘заключени’ процесори, трябва да са с двойно по-ниска цена, нещо като ОЕМ и retail версиите на Windows-ите.