fbpx
16.8 C
София

Парализиран започна да ходи след съединяването на главния и гръбначния мозък с помощта на импланти

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Няколко импланта, които образуват цифров мост между главния и гръбначния мозък, позволиха на парализиран мъж да се изправи, да ходи и дори да изкачва стълби. 40-годишният Герт-Ян, който е загубил способността си да се движи самостоятелно при инцидент преди 12 години, е участвал в експеримент на учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL). През 2021 г. той претърпява деликатна хирургическа процедура, при която в неговия главен и гръбначен мозък са поставени специални импланти. В резултат на това Герт-Ян само след няколко седмици тренировки частично възвръща способността си да ходи с помощта на проходилка. Лекарите твърдят, че през това време той е достигнал „плато на неврологичното възстановяване“.

Два импланта са поставени в областта на мозъка, отговаряща за контрола на движението. Те предават мозъчните сигнали (желанията на Герт-Ян) към сензори в специален шлем, който пациентът носи на главата си. Друг имплант в гръбначния мозък трансформира тези сигнали в инструкции за мускулите на краката благодарение на специализиран алгоритъм. По този начин учените успяха да заобиколят увредения участък от гръбначния мозък в шийната част на гръбначния стълб и да възстановят комуникацията между мозъка и тялото. По същество е създаден безжичен интерфейс между мозъка и гръбначния мозък, като е използвана технологията за мозъчно-компютърен интерфейс, която превръща мислите в действия.

Освен че възстановяват увредените връзки в централната нервна система, имплантите играят и друга важна роля. Колкото повече ги използвал пациентът, толкова по-добра била способността му да ходи. Според изследователите това е добра индикация, че поне част от невроните му са се реорганизирали, за да възстановят необходимите връзки.

След едногодишно обучение имплантите са дали възможност на Герт-Ян да ходи и да стои по-естествено, без допълнителните сензори за движение, използвани в тестваните по-рано технологии за стимулиране на движението. Той вече може да изкачва стълби и да преодолява някои препятствия. Ключът към цялата тази система е поредица от алгоритми с изкуствен интелект, способни да се адаптират и учат. Пациентът постепенно обучава модела, така че той да може да разшифрова кои мозъчни сигнали на кои движения съответстват, и изненадващо този процес протича много бързо.

Въпреки че този тип системи работят само при определени видове увреждания на гръбначния мозък и са тествани само върху един човек, учените считат, че има голям потенциал за използване на технологиите с изкуствен интелект за решаване на подобни проблеми. Засега разработката не може да се използва постоянно, тъй като е твърде тромава. Изследователите се надяват да подобрят своето устройство, да го миниатюризират и в крайна сметка да го направят достъпно за много хора, които се нуждаят от помощ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини