Плановете на AMD до края на годината

0
1028

В рамките на конференцията по повод тримесечния финансов отчет AMD обяви плановете на компанията за втората половина на тази година. Екипът на доктор Лиза Су е уверен, че до края на 2020 година ще представи на пазара първите процесори с архитектура Zen 3, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес. Това ще бъдат както сървърните CPU EPYC с кодово име Milan, така и десктоп процесорите Ryzen 4000 (Vermeer). Повече подробности за тези чипове ще бъдат съобщени през четвъртото тримесечие на годината.

Освен това, в лабораториите на AMD вече се тестват първите инженерни образци на процесори с архитектура Zen 4, произвеждани чрез 5 нанометров технологичен процес. Да напомним, че TSMC започна серийното производство на 5 nm чипове още през пролетта на тази година. Процесорите AMD Zen 4 се очаква да излязат през втората половина на 2021 година.

Що се отнася до графичните процесори, то тази година първи ще дебютира GPU за външни видеокарти Navi 2X с архитектура RDNA 2, известен и като ‘Големият NAVI’. В бъдеще Advanced Micro Devices ще използва RDNA 2 във всичките свои видеокарти. А през 2022 година трябва да излязат първите RDNA 3 графични ядра, които ще се произвеждат чрез 5 nm и по-тънки технологични процеси.

Формалният анонс на архитектурата Compute DNA се състоя още през месец март, но продуктите, базирани на нея се забавиха. Но следващата година трябва да излезе CDNA 2, която е в състояние да отнеме от Nvidia част от HPC пазара.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари