Учените от националната лаборатория по възобновяема енергия на САЩ (NREL) обявиха нов рекорд при слънчевите модули с квантови точки. Постигнат е КПД от 13,4%.

Създаването на слънчеви батерии с квантови точки е поредният опит да се открият по-ефективни методи за преобразуване на слънчевата светлина в електрически ток. Колоидните квантови точки са полупроводникови нанокристали с размер от 3 до 20 нанометра с много подходящи за слънчевата енергетика оптични и електрически свойства.

Първите подобни клетки със сулфидни квантови точки имаха КПД 2,9%. През последните години тяхната ефикасност се повиши до двуцифрени числа. Предишният рекорд принадлежи на учените от Торонто – 12%.

Американските учени в новите слънчеви модули използват съвършено нов материал за създаването на квантови точки – цезиев трийодид. Квантовите точки от това вещество гененрират недостъпното досега напрежение от 1,2 V.

Свойствата на новия материал го правят идеален за използване като най-горен слой в многослойните слънчеви панели. Горният слой трябва да улавя светлината с по-малка дължина на вълната и да остава прозрачен за по-дългите вълни, които да проникват под горния слой и да генерират електрическа енергия в по-долните слоеве на слънчевия панел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари