Учените от националната лаборатория по възобновяема енергия на САЩ (NREL) обявиха нов рекорд при слънчевите модули с квантови точки. Постигнат е КПД от 13,4%.

Създаването на слънчеви батерии с квантови точки е поредният опит да се открият по-ефективни методи за преобразуване на слънчевата светлина в електрически ток. Колоидните квантови точки са полупроводникови нанокристали с размер от 3 до 20 нанометра с много подходящи за слънчевата енергетика оптични и електрически свойства.

Първите подобни клетки със сулфидни квантови точки имаха КПД 2,9%. През последните години тяхната ефикасност се повиши до двуцифрени числа. Предишният рекорд принадлежи на учените от Торонто – 12%.

Американските учени в новите слънчеви модули използват съвършено нов материал за създаването на квантови точки – цезиев трийодид. Квантовите точки от това вещество гененрират недостъпното досега напрежение от 1,2 V.

Свойствата на новия материал го правят идеален за използване като най-горен слой в многослойните слънчеви панели. Горният слой трябва да улавя светлината с по-малка дължина на вълната и да остава прозрачен за по-дългите вълни, които да проникват под горния слой и да генерират електрическа енергия в по-долните слоеве на слънчевия панел.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Кольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Успели са да стигнат, почти, до ефективността на най-евтините масово произвеждани и най-евтини китайски поликристални соларни панели. Като стигнат до идеята, хайде подарявам им я безплатно, вместо „квантови“ точки да използуват „квантови“ чертички, ефективността на панелите им ще нарасне осезаемо.