Шведският изтребител Gripen от ново поколение – Gripen-E, по време на полетните изпитания в средата на октомври за първи път разви скорост, превишаваща скоростта на звука. Flightglobal съобщи, че продължителността на полета със свръхзвукова скорост е била няколко минути. През това време новият Gripen е направил няколко военни маневри, след което е намалил скоростта.

В тестовете със свръхзвукова скорост е участвал прототип на новия Gripen-E с номер на борда „39-8“. Изпитанията на изтребителя от ново поколение са счетени за успешни. Летецът-изпитател Маркус Вандт (Marcus Wandt) сподели, че управлението на изтребителя е меко, а полетът е устойчив. Тестовете на самолета бяха проведени над Балтийско море.

В новия изтребител са използвани решенията и технологиите на Gripen-NG, специално създаден за демонстрация потенциала на фамилията изтребители JAS-39 Gripen, представени през 1980-те години и взети на въоръжение в Швеция през 1997 година.

В Gripen-E се използва усъвършенствания американски двигател F414G, радиолокационната станция с активна фазирана решетка Raven ES-05, горивни резервоари с увеличен обем и силови инсталации. Благодарение на тези модификации е увеличена далечината на полета; променени са и други параметри.

За разлика от изтребителите Gripen от предишно поколение, новият Gripen-E е способен на крайсерски полет със свръхзвукова скорост. Това означава, че времето на полет на самолета със свръхзвукова скорост е ограничена само от количеството гориво, а двигателят на изтребителя не използва форсаж.

Новият изтребител може да носи по-голям боен товар от обикновения Gripen. Използва се ново комуникационно оборудване и има възможност за дистанционно управление.

Gripen-E разполага и с нова система за самозащита, включително предупреждаване при радиолокационно облъчване и предупреждение за приближаваща ракета. Шведската компания допълва, че новият изтребител може да използва на практика всички съществуващи към днешен ден ракети и бомби.

Изпитанията на новия боен самолет ще продължат до края на 2018 година, а през 2019 година Saab планира да започне доставката на новите Gripen-E за ВВС на Бразилия и Швеция.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари