Поддръжката на графичните ядра Intel Gen11 вече е реализирана в Linux драйверите

0
195

Не е тайна, че Intel много усилено работи върху подготовката на своите процесори за лаптопи Ice Lake-U, произвеждани чрез 10 нанометров технологичен процес, съчетаващи архитектурата Sunny Cove и графичното ядро Gen11. Официалният анонс на тези чипове очевидно ще се състои съвсем скоро, понеже в уеб пространство бе открита пълната софтуерна поддръжка на новите графични ядра.

Linux драйвер с отворен код дава възможност на приложенията, използващи графичните API OpenGL или Vulkan, изцяло да задействат изчислителната мощност на новото поколение iGPU. Тоест, софтуерът вече е готов и е подготвен за излизането на графичните ядра Intel Gen11. Досега при опит за стартиране на подобна програма с OpenGL или Vulkan, излизаше съобщение за ниска производителност и възможна нестабилна работа на системата.

Графичната архитектура Gen11 ще стане последната стъпка по пътя към Intel Xe (Xe), предназначена както за интегрираните в чипа графични ядра, така и за класическите външни видеокарти. Нивото на изчислителната мощност на iGPU в мобилните процесори Ice Lake-U се оценява на около един терафлопс и те явно ще могат да се конкурират с вградената графика от нивото на AMD Radeon Vega 8.

Засега се знае, че продажбите на първите лаптопи, базирани на чиповете Intel Ice Lake-U, ще започнат през втората част на тази година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за