Intel анонсира новата микроархитектура Sunny Cove с повече процесорни инструкции на такт

3
1143

По време на конференцията Architecture Day процесорният гигант представи не само процесорния дизайн Foveros 3D за създаване на централни процесори от отделни чиплети, но и новата микроархитектура Sunny Cove. Това е най-същественото обновяване на процесорната архитектура от времената на Nehalem. Последните няколко поколения процесори на Intel до Coffee Lake включително, са подобрения на основите, заложени в Nehalem. Сега Intel възнамерява съвсем от нулата да създаде нов дизайн на процесорните ядра, както направи AMD със своята архитектура Zen.

Новият подход ще даде възможност на Intel значително да повиши броя на обработваните процесорни инструкции за един такт (IPC). Това рязко ще увеличи еднопоточната производителност в сравнение с процесорите от сегашното поколение. Ръстът на IPC при последните няколко поколение процесори на Intel бе в рамките на само няколко процента. Сега се очакват значителни промени.

Важно е да се отбележи, че Sunny Cove е кодовото име на архитектурата на процесорните ядра. Досега името на архитектурата се отнасяше за целия чип с всички компоненти. Но новият процесорен дизайн позволява конфигурации от няколко чиплета с процесорни ядра, интегриран графичен ускорител от следващо поколение (например Gen11) и други елементи – PCIe gen 4.0 контролер, контролер за DDR5 оперативна памет и т.н.

Освен увеличения IPC, новата микроархитектура Sunny Cove предлага редица други подобрения. Сред тях са поддръжката на нови инструкции и разширени хардуерни възможности. Това включва AVX-512 инструкциите и подобрената мащабируемост (увеличаване броя на процесорните ядра без да възникват проблеми със задръжките). Засегната е и работата на кеш паметта.

Първите процесори на Intel с ядрата Sunny Cove се очаква да излязат още през 2019 година. Те ще се изготвят чрез 10 нанометров технологичен процес с използване на литография, базирана на дълбоко ултравиолетово излъчване (DUV литография). След Sunny Cove ще започне внедряването на още по-новата процесорна архитектура Willow Cove, която ще бъде усъвършенствана версия на Sunny Cove. Очаква се още по-голямо повишение на IPC чрез оптимизация на транзисторите и подобрено кеширане. Планирани са и съвсем нови функции за осигуряване на информационната безопасност. Първите чипове с архитектура Willow Cove трябва да излязат през 2020 година и ще се произвеждат чрез усъвършенстван 10 нанометров технологичен процес.

За 2021 година Intel планира внедряването на микроархитектурата Golden Cove, предвиждаща още по-голямо повишение на IPC показателя и сериозно повишаване на производителността в алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Golden Cove чиповете ще се произвеждат чрез подобрен 10 nm технологичен процес или чрез съвършено новия 7 нанометров технологичен процес с използване на екстремална ултравиолетова литография (EUV-литография).

През 2019 година трябва да излезе микроархитектурата Tremont, предназначена за енергийно ефективни решения. Тези чипове ще имат подобрен IPC показател, по-добро управление на захранването и разширени мрежови възможности. А през 2021 година трябва да се появи и архитектурата Gracemont, която ще има „векторна производителност“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари