Подобреният 7 nm процес ще подобри енергийната ефективност на AMD Zen 3 процесорите

1
893

Предстоящото излизане на новото поколение процесори Ryzen и EPYC е важна стъпка за Advanced Micro Devices. В тези чипове компанията ще използва не само новата архитектура Zen 2, но и ще премине от 14/12 nm към 7 нанометров технологичен процес, с което ще изпревари своя основен конкурент. А при следващите процесори с микроархитектура Zen 3, AMD ще се фокусира предимно върху понижаване на консумацията и повишаване на енергийната ефективност на процесорите.

Техническият директор на Advanced Micro Devices Марк Пейпърмастер (Mark Papermaster) съобщи, че ключовото достойнство на процесорите с архитектура Zen 3 ще бъде високата енергийна ефективност. Това ще бъде постигнато чрез прехода към 7 нанометровия технологичен процес на TSMC с използването на ултравиолетова литография (EUV). Прирастът на производителността в сравнение със Zen 2 процесорите ще бъде скромен.

Да си припомним, че 7 nm процесори AMD EPYC (Rome) с микроархитектура Zen 2 трябва да излязат на пазара през второто тримесечие на следващата година. Аналогичните решения Ryzen и Ryzen Threadripper ще излязат веднага след тях. А най-новите чипове с архитектура Zen 3 трябва да се появят до края на 2020 година. Техническите характеристики като брой ядра, конфигурацията на CCX и т.н., ще излязат по-късно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
AymalieV
AymalieV
3 години

Невероятна статия за още по-невероятна графика, които казват… нищо.
Преди ги пускаха като tweak-нати версии на процесорите в старата серия, а сега ги представят като „нова“ серия.