fbpx
16.4 C
София

Полупроводниковата война: Китай с огромни инвестиции за спасяването на Huawei и другите компании

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

За да спаси технологичните си флагмани, Китай реши да субсидира масово и без ограничения няколко компании, включително Huawei. Те ще трябва да започнат да произвеждат най-новото поколение полупроводници, които страната вече не може да купува поради наложените от САЩ санкции.

Картбланш за пет компании: Това е решението, което Китай взе след поредния кръг от по-строги санкции на САЩ, целящи да лишат китайските компании, включително Huawei, от най-новото поколение полупроводници. Във вторник, 21 март, Financial Times съобщи, че Пекин е решил да промени ориентацията си. „Дойде време да избавим китайската индустрия от нейните мъки„, заяви местен политик. Защото без тази основна стока, която се използва при производството на смартфони, изкуствен интелект и електрически батерии, фабриките са в застой. И тази ситуация не може да продължи твърде дълго, настояват политиците.

От няколко години насам санкциите на САЩ не дават възможност на китайските компании да купуват полупроводници. Първоначално ограниченията засегнаха някои компании от черния списък, сред които беше и Huawei, а след това те обхванаха и чиповете, а впоследствие и машините, които произвеждат тези полупроводникови компоненти. През изминалите един-два месеца правилата още повече се затегнаха. Споразумението между САЩ, Япония и Нидерландия не дава възможност на Китай да закупи най-новото оборудване за производство на чипове.

Неограничените субсидии

Китай реагира на този натиск от мерки. Страната се опитва по всякакъв начин да развие и изгради свои собствени заводи за производство на полупроводници. Проблемът е, че създаването на подобна индустрия е изключително трудно, изисква огромни инвестиции и отнема много време. И макар че в страната има производители на чипове като Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и TSMC Mainland China, те все още не са успели да започнат да произвеждат компонентите от последно поколение. През месец юли 2022 г. агенция Bloomberg изчисли, че най-големите производители на полупроводници в Китай все още изостават с три поколения от чиповете на тайванската компания TSMC, един от лидерите в бранша. И макар че Китай вече е насочил огромни субсидии към своите компании за полупроводници и изследователските центрове, това съвсем не е достатъчно.

Затова Китай очевидно е решил да промени курса си. Първо, правителството обяви, че променя организацията на технологичната си стратегия: ще бъде създадена нова Научна комисия на Комунистическата партия и ще бъде преструктурирано Министерството на науката и технологиите. Преди всичко, Пекин вече ще разчита на ограничена група компании, които ще получават значителни субсидии без каквито и да било условия, посочва Financial Times. И така, кои са щастливците? Според американски медии това са производителите на чипове SMIC, Hua Hong Semiconductor и Huawei. От гледна точка на хардуера, това са китайските компании Naura и Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc.

Тези компании ще могат да получават допълнително държавно финансиране, без да се налага да изпълняват досегашните условия, като например постигане на поставените цели за ефективност. Тези субсидии дори ще бъдат „неограничени“, т.е. неограничени, за „производство и внедряване на инструменти за производство на чипове с единствената цел да се преодолеят ограниченията на САЩ“. Редица компании вече получиха огромна държавна помощ от Китай.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини