Неотдавна германският овърклокър Роман «Der8auer» Хартунг показа какво се намира „под капака“ на процесорите AMD Ryzen Threadripper. Тогава се разбра, че под капачката на чипа се намират четири кристала, два от които не са задействани.

Много от медиите, занимаващи се с хардуер, счетоха, че тези кристали са просто макети (dummies), а не пълноценни и деактивирани чипове и те са поставени уж за да се изравни налягането върху подложката. Роман реши да изясни, дали това е наистина така и проведе много смел експеримент.

Този път Der8auer взе стандартен екземпляр Ryzen Threadripper 1950X и дори си направи специално приспособление за фино снемане на капачката на процесора.

След това германецът натроши процесора и отдели четирите кристала Zeppelin от подложката. След внимателното шлифоване на силициевите кристали се оказа, че те са пълноценни чипове, два от които по време на контрола на качеството не са били одобрени и са деактивирани. С други думи, между сървърните решения EPYC и процесорите Ryzen Threadripper, разликите са много по-малки, отколкото се считаше.

Роман е на мнение, че използването на четири Zeppelin ядра навярно е свързано с плановете на AMD да предложи 32-ядрен Ryzen Threadripper. Но явно ще трябва да бъдат намалени работните честоти, за се впишат процесорите в 180 W топлинен коефициент.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари