През месец септември миналата година Intel представи Loihi – невроморфен чип с възможност за самообучение, който е важен елемент от построяването на компютърни системи с изкуствен интелект.

За разлика от класическите процесори с последователно изпълнявани инструкции, Loihi е предназначен за имитация работата на живите същества и наподобява тяхната структура. Първата версия на Loihi имаше 130 хиляди изкуствени неврона и 130 милиона изкуствени синапси.

Тази седмица Intel заяви, че през 2019 година ще представи многопроцесорна система, базирана на Loihi. Тя ще има 100 милиарда синапси. Най-близкият аналог на живо същество с мозък с подобна сложност е обикновената мишка. Мозъкът на мишката съдържа около 500 милиарда синапси, на котката – приблизително 6,1 трилиона. За моделирането само на 4,5% от кората на човешкия мозък са необходими 9 трилиона синапси. А двете големи полукълба на човешкия мозък имат около 125 трилиона синапси. Това е 1500 пъти повече от звездите в нашата галактика.

Тези числа би трябвало да покажат, колко сме далече от създаването на „истински“ изкуствен интелект. Но е очевидно, че прогресът в това направление набира скорост и качественият скок може да стане по-скоро от очакваното.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
ТойКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Няма нужда да се симулира, или да се изгради реално подобие на човешкият мозък, със съответната структура и производителност, за да заработи изкуственият интелект. Това, е неправилен подход за действие.

Той
Той

Бать’ Кольо от Маджарово знае най-добре