fbpx
0 C
София

Представиха нов тип компютърно охлаждане

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Американската компания Frore Systems представи компютърното охлаждане от нов тип AirJet. Използват се технологии от военната сфера, както и някои решения за охлаждане двигателите на реактивните самолети.

AirJet е иновативна система за активно охлаждане, в която вместо вентилатори се използва мембрана, създаваща ултразвукови вибрации. Те са с висока честота и не могат да се чуят от човешкото ухо. Мембраната задвижва с голяма скорост въздуха около охлаждания елемент и по този начин много ефективно разсейва неговата топлина. Предлагат се охлаждания за централния процесор, графичния процесор, паметта и радиаторите, ако има поставени.

Дебелината на новите охладители е едва 2,8 мм, а консумацията на електрическа енергия е само 1 или 1,7 W в зависимост от модела. Оказа се, че тези първи модели са все още шумни, понеже вибрациите на мембраната създават колебания и в звуковия диапазон. Но пиковата сила на звука е едва 21 децибела, което е много по-малко от шума на вентилаторите, като при слабо натоварване нищо не се чува.

Frore Systems заяви, че ще представи на пазара първите AirJet охлаждания за Intel и Qualcomm през първото тримесечие на 2023 година. Навярно тогава ще се появят и компютърни устройства, в които се използва новия тип охлаждане.

Засега възможностите на AirJet не са много големи. Моделът AirJet Mini може да разсее не повече от 5,25 W топлина, а AirJet Pro – 10,75 W. Но са идеални за някои модели лаптопи и таблети. В бъдеще ще излязат и ултразвукови охладители с по-големи възможности


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини