fbpx
1.4 C
София

Настройваш твоята Wi-Fi система грешно! Ако го направиш като хората, ще постигнеш забележими резултати.

Най-четени

Можете да получите по-бърз и по-надежден Wi-Fi в целия си дом със система за удължаване на сигнала. Това са така наречените меш устройства. Трябва обаче да ги поставите и настроите правилно, за да постигнете реален резултат.

Традиционните маршрутизатори излъчват Wi-Fi сигнал от една точка в дома ви

Тези системи използват множество устройства, за да излъчват полезен сигнал от няколко точки в дома ви. Това ги прави по-скоро екип от маршрутизатори, които работят заедно, Това е много по-добър подход към домашната мрежа, особено в големи, многоетажни къщи, където има много мъртви зони. Но дори в по-малки домове може да има проблеми с връзката. 

На пръв поглед всичко е много просто

Вадиш ги от кутията, връзваш едната джаджа към рутера или модема си и след това следващ инструкциите, за да свържеш останалите към нея. Много важно е как и къде ще ги поставите, защото не е необходимо много, за да се наруши сигнала. 

Преместете първо основния рутер

Първо, ще искате основният маршрутизатор в конфигурацията ви да бъде разположен възможно най-централно в дома ви. Маршрутизаторите излъчват Wi-Fi сигнали във всички посоки, така че правилната му позиция ще осигури максимална ефективност на връзката. 

Това важи с пълна сила за мрежовите системи, при които силата на връзката в близост до удължителите до голяма степен ще зависи от силата на входящия сигнал от основния рутер. 

По-силната връзка между тях ще ви помогне да се уверите, че постигате възможно най-високите скорости на Wi-Fi в целия си дом.

Ако поради една или друга причина не можете да го изместите, то поне се постарайте да е възможно най-открит и на най-високо от земята. 

Експериментирайте с удължителите в меш системата.

След като сте разположили главния рутер на възможно най-доброто място, ще трябва да изберете добри места за разширителите. Отново, на открито и високо над земята е най-добрият залог за ясен сигнал. Трябва да помислите и за разпределението на дома си, тъй като физическите препятствия между основния рутер и удължителите могат да забавят нещата.

Като цяло добро правило е да се опитате да държите устройствата във вашата мрежова конфигурация на разстояние не повече от две стаи едно от друго. Това ще варира в различните домове, особено ако вашият е построен с плътни материали като тухли или бетон в стените. Ще трябва да внимавате и за електронни смущения от телевизори и други големи уреди.

Мебелите също могат да блокират Wi-Fi сигналите, така че ако между две от вашите мрежови устройства има нещо голямо или обемисто, помислете за разместване. Аквариумите са друг класически антагонист за вашата мрежова инсталация, тъй като Wi-Fi трудно предава през вода.

Не се фиксирайте прекалено към мъртвите точки

Ако в задния ъгъл на дома ви има място, където сигналът отпада, може да се изкушите да поставите мрежов удължител в средата на тази мъртва зона, за да увеличите скоростта. В много случаи това би било грешка. Не забравяйте, че също като телефона или лаптопа, мрежовите удължители трябва да се свързват безжично с конфигурацията ви. И ако този заден ъгъл е мъртва зона за телефона или лаптопа ви, то вероятно ще бъде мъртва зона и за вашия мрежов удължител.

По-добрият подход е да поставите този удължител в съседство с мъртвата зона на място, където ще му бъде по-лесно да се свърже с основния рутер. В някои случаи това може да е половината път между мъртвата зона и основния маршрутизатор. Така ще съживите мъртвата зона. 

За работата с мъртви точки, идентифицирането им и последваща проверка, може да погледнете ръководството ни за работа с Wi-Fi топлинни карти.

Други неща, които трябва да вземете предвид, ако имате проблеми

Възможно е Wi-Fi мрежата на съседа да пречи на вашата мрежа. За да се справите с това, влезте в приложението на вашия рутер и потърсете настройки на канала. Те ви позволяват да настроите мрежата си към различна част от Wi-Fi ефира, която е по-свободна. Има приложения за смартфон, с които да проверите кой канал е най-свободен. 

Също така ще искате да се уверите, че фърмуерът на вашата мрежова система е актуален, което би трябвало да може лесно да се провери в приложението. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини