Представиха свръхпроводящ транзистор от графен

5
814

Учените от Националната лаборатория Лоурънс проведоха успешен експеримент, при който структура от графен преминава от едно фазово състояние в друго под въздействието на управляващо напрежение.

Имитиращата транзистор структура е съставена от три слоя графен с дебелина един атом и два слоя боров нитрид, които са поставено най-отдолу и най-отгоре на графеновия пакет. Към пластините от боров нитрид са прокарани електроди за създаването на управляващо поле. Цялата структура е охладена до температура 5 градуса по Келвин, за да се постигне свръхпроводимост. Тъй като теорията за свръхпроводимостта, особено при малко по-високи температури е съвсем непълна, учените са подбирали по експериментален път точните управляващи напрежения и температурата на охлаждане.

При точно определено управляващо напрежение графеновият транзистор спира да провежда електрически ток, а при увеличаване на напрежението над определен праг или при намаляване на температурата под 40 миликелвина, устройство започва да провежда ток.

Кристалната решетка на боровия нитрид е шестоъгълна по това прилича на графена, но поради разликата в разстоянието между атомите, структурите на решетката съвпадат само в някои участъци. При прилепването на различните структури се образуват повтарящи се на около всеки 10 нанометра еднакви участъци. Именно те са преходите на новия графенов транзистор.

Засега това са само лабораторни експерименти, които могат да бъдат повторени и в други лаборатории. Предстои още много работа преди графеновият транзистор да започне да се използва в практиката.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Много готин експеримент, само дето 5 градуса по Келвин трудно ще се комерсиализират в близкото бъдеще.

pedro
pedro

аз като гледам схемата са заменили нещо евтино като германий с нещо скъпо. да за експеримента е супер, но да говорим за транзистори, меко казано е прекалено. То по тази логика е задникът е транзистор. Като седнеш на чинията не тече, като напънеш – тръгва

(*)
(*)

Лошото е като тръгне без да напъваш и преди да си седнал на чинията.
Тогава е повреден транзистор.

химия
химия

Абе научете я малко тая химия за 7-ми клас. Няма боров ниртит. Боров значи направен от борово дърво. Съединенията са борен ХХХ.

pedro
pedro

Човек, той Десподов математиката за 3ти клас едвам минал по милост, ти къде го пращаш на химия