fbpx
10.2 C
София

През 2023 година IBM ще представи универсален квантов компютър с над 1000 кубита

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Condor ще бъде първият универсален квантов компютър преодолял бариерата от 1000 кубита. Също така, през следващата година IBM възнамерява да представи квантов компютър, базиран на новия процесор Heron, който е първият от серията нови модулни квантови процесори, които към 2025 година се очаква да доведат до появата на компютри с над 4000 кубита.

На теория квантовите компютри могат много по-бързо да решават задачите, които не са по силите на съвременните класически компютри, но към днешен ден използваните в една и съща квантова система кубити са твърде малко за практически цели. Заплетеността и другите квантови състояния, необходими за осъществяването на квантовите изчисления, са твърде крехки и чувствителни към температурата и шумовете. Тези проблеми могат да се решат в квантовите компютри с голям брой кубити.

IBM непрекъснато повишава броя на кубитите в своята техника. През 2016 година компанията за първи път комбинира 5-кубитов квантов компютър с електронен облак. След три години бе представен 27-кубитовия Falcon, през 2020-та 65-кубитовия Hummingbird. След това, през 2021 година се появи 127-кубитовият Eagle, а след това и Osprey с 433 кубита.

По принцип, има компании, които предлагат квантови компютри с много повече кубити. Така например, D-Wave преди време представи система с 5000 кубита. Но всички тези решения са специализирани за решаването на само съвсем тесен диапазон от задачи, предимно в сферата на оптимизацията. Condor на IBM ще бъде най-мощният така наречен универсален квантов компютър, който може да се справя и с алгоритмите за класическите полупроводникови компютри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини