Провал или победа е преминаването на Apple към собствени ARM процесори – втора част

15
2099

В първата част разгледахме какви са положителните аспекти от преминаването на Apple от процесорите на Intel към собствени ARM процесори. Време е да разгледаме какви са и отрицателните страни на този преход, понеже те изглежда са повече от положителните.

Да се стартират ААА игри е добре, но какво да кажем за конкуренцията на топ-процесорите на Intel

Естествено, Apple много добре разбира, че процесът на миграция от x86-64 към ARM ще продължи с години, за да не стане така, че купувачите на новите Mac да останат без програми. Именно затова бе анонсиран новия транслатор Rosetta 2, но към него има няколко много сериозни въпроси.

Добре, с графиката всичко е ясно: iOS и macOS отдавна работят на ниско ниво с помощта на API Metal, който поддържа всички видеокарти и интегрирани графични ядра на Intel и AMD, както и GPU в чиповете на Apple от серия А. Ето защо, съвсем не е за учудване, че по време на WWDC 2020 по време на демонстрацията на геймплея на играта Shadow of the Tomb Raider, стартирана на Apple Silicon, няма никакви артефакти и каквито и да било други графични проблеми. Тази игра за macOS е специално пренаписана за поддръжката на Metal и се стартира и работи добре на всеки чип, който се поддържа от този API.

Като се има предвид, че минималния графичен хардуер за тази игра е интегрираното графично ядро Intel Iris 540 отпреди 4 години, което не е нещо особено от гледна точка на производителността, става ясно, че новият ARM топ чип с лекота превъзхожда нейните възможности.

Това не е скрийншот от PlayStation 4 – направен е на Mac с ARM процесор

Но какво стана с централния процесор? Да се транслират инструкциите на x86-64 архитектурата в ARM инструкции е изключително сложна задача. Да си припомним, че Microsoft за първи път се опита да направи това още през 2012 година при Windows RT и сега долу-горе може да се стартира само 32-битовия софтуер, при това с печална производителност – топ-процесорите Snapdragon едва достигат възможностите на най-слабите Celeron.

Apple явно е стигнала по-далече в това отношение. Първо, от macOS 10.15 Catalina нататък вече няма поддръжка на 32-битовия софтуер, а това означава, че транслаторът Silicon може да работи с 64-битовите програми. Второ, този ARM процесор спокойно може да подкара някоя ААА игра, което означава, че той удовлетворява нейните системни изисквания. А те не са високи – двуядрен нисковолтов Core i5 с тактова честота 2 GHz, който се използва в 13-инчовия MacBook от 2016 година и е по-мощен от слабичките Celeron-и.

Оттук можем да направим извода, че минималното ниво на производителността на новия Apple Silicon при работа с 64-битов софтуер е ясно – това е MacBook 13“ отпреди 3-4 години. Да повторим, че това, за съжаление, е максималното ниво. Както обикновено, Apple не показа резултатите от каквито и да било тестове и единствената подсказка са системните изисквания на играта Tomb Raider. Но дори и тази производителност е достатъчна за повечето потребителски задачи. Очевидно е, че новите ARM процесори първоначално ще се появят в по-опростените Mac, които никой не купува за обработването на 8К видео или за рендирането на големи 3D сцени. Вече новите програми на Apple ще са написани именно за тези нови ARM процесори и за тяхната работа няма да е необходим какъвто и да било транслатор и производителността на този софтуер ще бъде висока.

Системните изисквания на Tomb Raider дават възможност приблизително да се разбере каква е производителността на Apple Silicon

Излиза че бъдещето пред ARM е бляскаво и Intel вече не е нужен? Как ли пък не! Внимателните зрители на WWDC 2020 забелязаха, че задачите, които решава новият Apple Silicon, са основно графични, независимо дали това са изображения с 6 милиона полигона или геймплея на Tomb Raider. Тези две задачи натоварват най-вече графичния процесор, а не CPU, което косвено показва, че Apple не може да се похвали с кой-знае каква изчислителна мощност на своя нов ARM процесор,

Тоест, в топ-моделите Mac съвсем като преди ще се използват най-добрите процесори на Intel. Едва ли дори за 5 години Apple може да направи ARM конкурент на 18-ядрения Core i9. И тук основното не е чистата производителност, а специалните процесорни инструкции, които силно ускоряват изчисленията – същите SSE и AVX в процесорите на Intel. При ARM можем да споменем само NEON, който ускорява работата с медийното съдържание, но е и неговото създаване. Ето защо, в сериозните изчислителни задачи ARM процесорите засега не са подходящи.

Транслаторът и акумулаторната батерия

Това е друг проблем. Колкото и добър да е транслаторът, x86 софтуерът си иска своите ресурси, които са по-големи от софтуера специално написан за ARM процесорите. За пример можем да вземем сравнението на времето на автономна работа на лаптопа HP Envy при сърфиране с помощта на Edge за ARM процесори и Chrome стартиран чрез транслатор. Губят се над 20% от автономната работа, а това не е малко, като се има предвид, че браузърите не са особено тежък софтуер.

Разбира се, Rosseta 2 може и да е по-ефективна от решението на Microsoft, но няма как прехвърлянето на x86-64 командите към ARM инструкции да остане безследно за производителността, а това означава, че на първо време Apple Silicon едва ли ще предложи дълга автономна работа.

Сбогом Bootcamp

Преди няколко години Apple представи помощната програма Bootcamp за Mac, която даваше възможност дискът да бъде разделен да два дяла и в единия да бъде инсталирана Windows с всичките си драйвери. Тази стъпка е съвсем очевидна и бе посрещната с радост от повечето потребители – колкото красива и добра да е macOS, за Windows все пак има повече програми и по-важното, игри.

Но сега с прехода към ARM тази възможност изчезва. Microsoft вече обяви, че няма да поддържа Windows за ARM процесори за новите Mac компютри с ARM чипове и ще предоставя лицензите за тази своя ОС само на ОЕМ производителите. Всъщност, каква работа може да свърши тази Windows за ARM процесори? Може да стартира само 32-битов софтуер, а това означава, че по-голямата част от съвременните програми ще остане зад борда.

Intel потъва, а AMD се спасява с бягство?

Няколко дни преди презентацията на Apple се появиха слухове защо Apple възнамерява да се откаже от процесорите на Intel. Идеята е, че Intel буксува с новите си продукти, а и имаше сривове с доставките. Ето защо ръководството на Apple, за да се застрахова от възможни проблеми, решава да премине към собствени CPU.

Да, това може и да изглеждаше логично преди две години поради дефицита на топ-процесорите на Intel, заради което техните цени литнаха до небесата и не се вижда изхода от 14 нанометровия технологичен процес. Явно именно тогава започва активната фаза в разработването на Apple Silicon, но сега когато всичко е поти готово, можем смело да кажем, че Intel успя да прескочи пропастта.

Нека да си помислим – в края на лятото Intel трябва да представи своите 10 nm процесори Tiger Lake с графична производителност от нивото на Nvidia MX350, но имат TDP около 15-25 W. По-нататък, в края на годината излиза 11-тото поколение на Intel Core с нова архитектура и поддръжката на PCIe 4.0 шината, като през 2021 година чакаме 10 nm десктоп решения. А черешката на тортата е наскоро излезлият лаптоп на Samsung с интересен Lakefield процесор, за който още не се знае много.

Само да си представим: едно мощно Sunny Cove ядро и четири икономични „атомни“ ядра Tremont с честота до 3 GHz, 8 GB бърза LPDDR4X-4267 оперативна памет, графика Iris, плюс чипсета, като всичко това е пакетирано в чип с размери едва 12х12х1 мм. Не е ли един отличен процесор за MacBook Air? Този чип от една страна предлага нелоша производителност от нивото на двуядрените Core i5, а от друга – има съвсем ниска консумация на електрическа енергия при по-леките алгоритми и задачи, понеже в този случай се използват 4-те икономични ядра с архитектура Atom.

Може да се окаже, че Apple е избързала да погребва Intel и да преминава към ARM. Intel може да покаже маса нови неща.

Изводи

Към днешен ден преходът към ARM не изглежда много оптимистично. Наистина, потребителят ще получи по-добра безопасност, по-бързо излизане от режима на хибернация и ще може да стартира iOS софтуера. Но няма да може да стартира Windows. Не може точно да се предскаже какво ще се случи, а следващата по-подробна информация на macOS за ARM ще получим по време на голямата есенна презентация на Apple.

Вие как мислите? Дали Apple ще успее да осъществи ефективен преход към ARM?

4 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари