Процесорите Apollo Lake бързо деградират и Intel променя техния степинг

4
1547

В представеното ново Уведомление за промяна в продукта (Product Change Notification, PCN), компанията Intel съобщава, че обновява четири свои Celeron и Pentium процесори от серията Apollo Lake поради задълбочилата се деградация на чиповете. Това е съвсем същият проблем, възникнал в процесорната фамилия Atom C2000. Последствията бяха толкова лоши, че Intel създаде резервен фонд, за да скрие разходите, необходими за замяната на тези процесори.

Intel представи фамилията процесори Apollo Lake през 2016 година. Тези чипове се базират на архитектурата Intel Goldmont и се произвеждат чрез 14 нанометров технологичен процес. Серията Apollo Lake включва най-различни модели Celeron и Pentium, като тези чипове се използват в редица бюджетни продукти, включително десктоп и моноблочни компютри, лаптопи и устройства от типа две в едно.

Проблемът е в това, че деградацията на кристала предизвиква промени в LPC шината и надеждността на процесорите Apollo Lake рязко намалява. Оказа се, че тези чипове могат да излязат от строя доста преди приключването на официалната гаранция от производителя. Intel изясни причината за възникването на този проблем и пристъпи към обновяване на цялата серия Apollo Lake. Днешните Apollo Lake чипове със степинг B1 ще бъдат прехвърлени към новия степинг F1, с който се предполага, че чиповете ще бъдат по-надеждни.

Деградират процесорите Celeron J3455, J3355, N3350 и Pentium N4200. Първите два модела са мобилни решения, а вторите два са предназначени за десктоп системи. Intel призова своите партньори възможно най-бързо да преминат към използването на по-надеждни чипове.

За да се избегне объркването, производителят сменя имената на своите чипове със степинг F1. В края на имената на тези чипове се добавя буквата „Е“. По този начин обновените процесори ще се наричат Celeron J3455E, J3355E, N3350E и Pentium N4200E.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иво
Иво

Пълна излагация.

Apollo 11
Apollo 11

Да, можеше да сложат суфикс F, вместо Е, да се помни по-лесно, че са от F1

Agentpat™
Agentpat™

Intel продължават да се излагат!

the professor
the professor

Intel призова своите партньори възможно най-бързо да преминат към използването на по-надеждни чипове. тоест да минат на AMD…