Процесорите Intel Rocket Lake-S ще имат нови архитектура, графично ядро и ще поддържат PCI-E 4.0

9
840

Корпорацията Intel още не е успяла да представи на пазара процесорите Comet Lake за десктоп персонални компютри, а в Глобалната мрежа вече изтече информация за техните наследници. Процесорната фамилия Rocket Lake-S ще донесе не само съвсем нови чипсети, но и нова процесорна архитектура заедно с новото графично ядро Xe. Уеб порталът VideoCardz, публикувал тази информация съобщи, че е получил данните от хора на Intel, които работят върху новите чипове.

Не се знае точно коя архитектура ще бъде използвана в новите процесори Intel Core от 11-то поколение. Най-вероятен кандидат е Willow Cove разработвана за 10 nm чипове Tiger Lake-U. Тя е наследница на Sunny Cove, използвана в 10 nm решения Ice Lake и би трябвало да даде значителен ръст на изпълняваните за един такт инструкции (IPC). Да си припомним, че при прехода от Skylake към Sunny Cove прирастът на IPC бе 18%.

Според тази информация, броят на физическите процесорни ядра ще бъде ограничен до осем. Това се обяснява със стремежа на Intel да напусне многоядрената надпревара и да се завърне към нарастването бързодействието на своите процесори чрез архитектурни подобрения. Температурният коефициент на флагманските CPU Rocket Lake-S си остава същият, като при 10-ядрените негови предшественици – 125 W, което косвено потвърждава използването на 14 нанометров технологичен процес.

Процесорите Rocket Lake-S ще могат да работят в двуканален режим с DDR4 оперативна памет и ще имат вграден PCI Express 4.0 контролер с поддръжката на 20 линии: 16 за видеокартите и 4 за NVMe дискове. Интегрираната графика ще бъде с архитектура Xe, която е сходна с архитектурата на Intel в разработваните сега от компанията видеокарти. Ще се използва подобрен блок за кодиране и декодиране на видео, ще има хардуерна поддръжка на DisplayPort 1.4a и HDMI 2.0b портовете.

Както вече споменахме, процесорите Core от 11-то поколение ще работят с дънни платки, базирани на чипсетите на Intel от серия 500. При това, връзката между процесора и чипсета ще се осъществява чрез осем линии на DMI 3.0 интерфейса, докато Comet Lake-S и актуалните към днешен ден Coffee Lake-S Refresh чипове имат само по четири. Тази особеност със сигурност ще окаже влияние на обратната съвместимост на Core от 10-то и 11-то поколения в рамките на LGA1200 платформата. Не е изключено Rocket Lake-S да получат нов сокет.

В своите нови чипсети от серия 500 корпорацията Intel възнамерява съществено да увеличи пропускателната способност на интегрираните контролери. Дънните платки, базирани на тази системна логика ще поддържат 2,5 GB Ethernet, Wi-Fi 6 (802.11ax) безжични модули, USB 3.2 2×2 портове и Thunderbolt 4. Производителите на дънни платки ще могат да отделят за другата периферия до 24 PCI-E 3.0 линии.

Очаква се процесорите Rocket Lake-S да се появят не по-рано от средата на 2021 година.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Камен
Камен

Третата картинка…. нещо не на място ми се вижда….

Кольо
Кольо

Разгеле, в дъната с чипсети от бъдещата серия 500, най-после ще премахнат дъртите USB 2.0 портове. Отдавна беше време да се случи.
Има само един проблем. В момента все още предстои излизането на дъна с чипсети от серия 400, та ще трябва да се изчака година поне, ако не и повече след като те излязат, че да дойде време за дъната със серия 500 чипсети.

Артьом
Артьом

Все още има неща които не работят правилно с USB 3.0. Бих оставил един единствен 2.0 порт за такива случаи.

Кольо
Кольо

Има и ще има и в дъната със серия 400 чипсети. Но не може едно остаряло поколение да се поддържа до безкрай. Разликата между 2.0 и най-новото 4.0, което тази есен ще влезе в високият клас дънни платки за АМД, а по-късно и при Интел, е до близо 100 пъти. Това е огромна разлика и бутането на стари портове, е само хабене на място по дънната платка.

Рамбо Силек
Рамбо Силек

Те още слагат PS2 порт във висок клас дънни платки, къде е USB2.

Ебачев
Ебачев

Това се нарича Legacy Support. Ако имаш читав БИОС и дадено USB устройство от предишно поколение ти прави проблеми, активираш въпросната настройка и си решаваш проблема….

the professor
the professor

usb е процесорно зависимо, а ps2 – не… на ps2 клавиатура може да натиснеш едновременно до 10 клавиша и всички ще будат отчетени (но все пак клавиатурата не трябва да е куча марка…) каквато и да е usb клавиатурата/джойстик не могат да отчетат повече от 5 бутона, което малко не съответства на геймърска клавиатура, каквито сега се правят само на юсб, но той пък кой играе още мортал комбат….

rrmrm
rrmrm

Който иска да купи стари процесори по стара 14 nm технология, пълни със същите дупки и бъгове, скъпи и пак ще трябва нова дънна платка съответно, да заповяда на промоцията!