Първата акумулаторна батерия с течен метал, работеща при стайна температура

4
1222

Течните и твърдите акумулаторни батерии си имат свои преимущества и недостатъци, но американски учени успяха да обединят най-добрите качества на двата типа. Те са създали първата батерия с изцяло течен метал, която може да работи при стайна температура и която има много по-висока енергийна ефективност от литиевойонните батерии.

Батериите с електроди от течен метал се износват много по-бавно, понеже при тях не се образуват дендрити – дървовидни структури от полепването на частици върху електродите, като тези частици могат да пробият мембраната разделяща катода от анода. Това води до повреда или дори до самозапалване на батерията. Освен това, течните батерии са по-лесни за мащабиране.

Не всичко е така опростено. За да може металът да остава течен, обикновено батериите от този тип трябва да се нагряват до минимум 240°C. Това изисква допълнително оборудване, което заема много място и консумира много енергия.

Специалистите на Тексаския университет в Остин използват нова сплав, която остава течна при приемливи температури Това са сплави от натрий и калий за анода и галий и индий за катода.

Този материал е в течната си фаза при температура 20°C. Според учените, това е най-ниската работна температура за всички създадени към днешен ден акумулаторни батерии с течни метали.

Новата батерия се зарежда по-бързо и може да се разрежда по-бързо от сегашните литиевойонни батерии, като предлага значително по-висока плътност на енергията. Поради използването на течни компоненти, нейният капацитет и мощност лесно се задават в широки предели. Батерията е подходяща за всичко – от смартфони и часовници до електромобили и инфраструктурите за възобновяема енергия.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари