1.7 C
София

Първата квантова телепортация на информация в компютърен чип

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Физиците от Швейцарския висш технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) за първи път в света осъществиха телепортация на квантови битове информация от един участък на силицев чип до друг на разстояние от 6 милиметра. Поставен е и нов световен рекорд по брой телепортирани кубити: 10,000 в секунда.

Това е принципно важно достижение за създаване на квантови компютри чрез силициеви чипове.

В експеримента е използван чип с размери 7х7 милиметра, охладен до температура, близка до абсолютната нула. В чипа се намират три вериги, две от които използвани за изпращане на кубитите, а третата – за приемане.

Ролята на кубити се изпълнява от фотоните във веригите. При свръхпроводимост, електроните обменят фотони, които са в свързано състояние. Изчезването на дадени свойства на фотона от предаващата верига и появата на тези свойства във фотона на приемащата верига се счита за квантова телепортация на кубита.

Експериментаторите твърдят, че техният метод за квантова телепортация се различава от досегашните разработки по своята висока надеждност. Ако по-рано се демонстрираше предаването на информация с ниска вероятност, то новият метод работи многократно по-точно с вероятност от порядъка на 88,8%. Измерването се извършва чрез вероятност, понеже директното наблюдение влияе на експеримента.

Цялата информация за експеримента е публикувана в Nature (doi:10.1038/nature12422) и постигнатите резултати могат да бъдат повторени и подобрени от други лаборатории.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини