Първа информация за процесорите Intel Purley

0
62

В уеб-пространството се появи информация, че Intel подготвя масовото производство на процесори с архитектура Skylake с кодово име Purley. Новите чипсети трябва да се появят на пазара през 2017 година.

 

Новите процесори ще имат значително по-добра енергийна ефективност в сравнение с процесорите с архитектура Nehalem и едновременно с това около с около 1,5 пъти по-голяма производителност. Процесорните команди на Intel Purley ще бъдат допълнени с инструкциите AVX-512, осигуряващи изпълнението на двойно повече операции с плаваща запетая на един такт от работната честота на процесора.

В новите чипове ще бъдат интегрирани 6-канални контролери на DDR4 оперативна памет. Общата шина ще бъде 384-битова и ще може да обслужва DDR4-2666 памети. В конфигурацията на чипа е включена новата шина Omni-Path със скорост 100 Gb/s с малки задръжки на данните.

 

За съвместната работа на няколко Intel Purley чипсета ще се използва UPI блок с производителност 10,4 милиарда транзакции в секунда. Всеки сокет ще има три UPI канала, а една компютърна система ще може да включва до осем чипа Intel Purley. Новите чипсети ще работят с новата системна логика Lewisburg.

Intel Purley ще се произвеждат чрез 14 нанометров технологичен процес и ще съдържат до 28 физически процесорни ядра и до 56 логически ядра при използване на технологията HyperThreading.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари