Първите тестове на процесора Ryzen 5 3600: най-младшият Matisse се конкурира с Core i7-8700K

16
1136

По време на анонса на своите 7 nm процесори миналия понеделник, AMD показа много слайдове с резултати от най-различни тестове, но само за старшите модели Ryzen 9 и средните Ryzen 7. Нямаше тестове за бюджетните 6-ядрени Ryzen 5 (Ryzen 5 3600X и Ryzen 5 3600), които навярно ще бъдат купувани най-много. AMD сподели, че продажбите на новите чипове ще започнат на 7 юли тази година, а в Глобалната мрежа вече се появиха първите резултати от тестовете на най-младшия представител на фамилията Matisse.

Да си припомним, че процесорът Ryzen 5 3600 разполага с 6 Zen 2 ядра с поддръжката на многопоточна работа и 32 MB L2 кеш памет. Чипът работи с тактова честота от 3,6 GHz до 4,2 GHz при TDP 65 W и струва $199.

Новият Ryzen 5 3600 бе открит в базите данни на бенчмарковете Geekbench и UserBenchmark, което дава възможност да преценим производителността на процесора в сравнение с предишните чипове със Zen/Zen+, както и с конкурентните процесори на Intel.

Да започнем с резултатите на Ryzen 5 3600 в теста Geekbench V4. Базата данни на Geekbench включва два записа, съответстващи на този чип. В първия случай се използва новата дънна платка ASUS TUF Gaming X570-Plus, а във втория – дъното ASUS Prime X470-PRO с по-стария чипсет X470. Разлика в точките има, но тя е съвсем малка. Конфигурацията с X470 показва 5358 и 27485 в еднопоточния и многопоточните тестове, а резултатите с новия чипсет X570 са 5390 и 26371 съответно при използването на едно и на всичките ядра.

За сравнение, Ryzen 7 1800 показва 4400 точки в едноядрения тест и 24000 при многоядрения. От друга страна, средният показател на Core i7-8700K е 4700 и 23000 точки при едноядрения и многоядрените тестове.

Виждаме, че Ryzen 5 3600 демонстрира огромен ръст на производителността в сравнение с предишните модели със Zen и Zen+ ядра и изпреварва Core i7-8700K в многоядрените тестове. И още, новият процесор на AMD струва почти двойно по-малко, в сравнение с чипа на Intel, който е с цена около $360. Очевидно е, че Intel трябва да се замисли за свалянето на цените на своите процесори.

В теста Userbenchmark, Ryzen 5 3600 при честота 4,05 GHz получава 134 точки, докато резултатът на Core i7-7700K с тактова честота 5,1 GHz е 157 точки.

При тези тестове много добре се вижда превъзходството на новата процесорна архитектура Zen 2 над Kaby Lake (и Coffee Lake) при IPC показателя (броят изпълнявани инструкции за един такт). С несложни математически пресмятания можем да разберем, че при еднаква тактова честота Core i7-7700K ще има 125 точки (157 / 5.1 * 4.05). А това означава, че архитектурата Zen 2 има със 7% по-добър IPC в сравнение с Coffee Lake.

Освен това, потребител от форума ChipHell сравни Ryzen 5 3600 с Core i7-8700 в играта PUBG. Системата с процесора на AMD демонстрира 6-10% по-висок IPS в играта. Тествано е на компютърни системи с DDR4-3000 оперативна памет и графична карта GeForce RTX 2080 Ti.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
12 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Риск
Риск

X570 още е „зелен“ май…. стария го бие. „Zen 2 има със 7% по-добър IPC в сравнение с Coffee Lake“ … „при еднаква чистота“ ако е 5Ghz – добре … . А Минтела е вече застаряващия 7700 все пак ….

Оня
Оня

Сравни тогава Ryzen 7 Zen 2 с този процесор!
Статия е за това, че среден клас, петичка, бие интелска седмица

Оня
Оня

Интересно, явно следим едни и същи източници. Но защо не описвате със свои думи и прогнози? Ето, нещо, което обсъждахме с TechYes, още преди да започнат по-сериозните слухове: AMD се целят в single core серия 900 на Intel и в multy core серия 8000. Предизвикателството е голямо, защото серия 9000, заради огромните пробойни нямат hypertrading, повечето от тях, но пък IPC им е с около 6% по добър на едно ядро. Също така, всички тези извадки, които в момента се дават на база използвана рам DDDR4 1333mhz. А това, след като вече излезе официално, че сега нормално поддържаната рам е… Виж още »

Radical Vision
Radical Vision

Нормално, те интел с тия жалки процесори, вече AMD ги газят..

иБаси
иБаси

Жалки бяха процесорите на АМД след Phenom II до Zen 2. Zen и Zen+ са пълни дървета, затова Интел си разиграваше коня до сега както си искаше. Браво на АМД за Зен2, това вече е добър и конкурентен процесор.

Radical Vision
Radical Vision

Хахахахахахахахахахахахах говори си лошо няма, тъкмо да се посмеем, а добре се посмяхме с колегите на писанието ти.. И да откакто Ryzen е наличен 2017 година интел изпаднаха в шок 300 доларов процесор опердаши 1050 доларовия 6900К RIP……

иБаси
иБаси

Ти и твоите въображаеми „колеги“ ако свалите фенските очила, ще видите реалността… Но за съжаление това при теб няма как да се случи, ти си патологичен случай.

Radical Vision
Radical Vision

Гаси HT на смотания ти интелски процесор и гледай да си пачнат, нас умните с AM4 платформите и ZEN процесорите не бери грижа супер ни е, и са ни бързи и хладни и не хабящи много ток процесорите, погледни си в твоята панице, че е тотал щета там..

иБаси
иБаси

Нямам HT който да „гася“ имам много и бързи ядра… Тотал щета е, че си роден.

Radical Vision
Radical Vision

По скоро е тотал щета, че такива същества като тебе хабят кислорода, водата, храната и ресурсите на планетата, и си грешка на природата….
И да нямаш HT щото си с някой изпърден I5 с 4/4 или 6/6 ядра, или случайно с 9700К 8/8 ядра, аз имам 8/16 ядрен RyZEN който праща смешния ти процесор (ако случайно не си с два сокета и две интелски печки) на майната им…

Fake News
Fake News

„имам много и бързи ядра“ – сигурно са две 🙂

иБаси
иБаси

Явно до повече от 2 не можеш да броиш.

343
343

Ще доживеем, ще видим. Никой не си купува К интелски и не ги овърклоква (освен ако не е твърде бос в темата). А на интел им стига, ако техния i9-9900k клокнат минава тоя на АМД в повечето бенчмаркове. Като цяло десктоп пазара за процесори е доста незначителен, спрямо този на мобилните и сърварните процесори. Там е истинската битка.

Radical Vision
Radical Vision

В мобилния сегмент AMD имат преднина, а в дата центровете и особено сървърния сегмент AMD прегазват интел тотално. Най добрия интел Xeon е 48 ядрен БЕЗ HT, докато най доброто от AMD Epyc Rome е 64/128 ядрен процесор, пред който интел нямат никакъв шанс… За десктопа 8/16 и 12/24 ядрените AMD процесори ще опердашат интелите, щото имат повече IPC на еднакви честоти + по високи честоти по добрите чипове ще могат 4.8GHz на всички ядра, да не говоря и как интел откакто лъсна измамата им за уязвимостите им, как бяха пачвани маса пъти първо Meltdown + Specter сега Zombie load… Виж още »

Оня
Оня

Radical Vivion, Не си подготвен за спор на темата !!!
Rome беше представление в което се показа възможността на процесор, чиято архитектура бе създадена в свободното време от няколко работника на AMD и двама извън фирмата, към които се плаща дан за всяко произведено ядро.

И още нещо. Може би с Ryzen 5000 ще видим пълният потенциал на оригинала, защото иначе, още в Ryzen 1000 щеше да има PCI-E 4…

Radical Vision
Radical Vision

Ти така си мислиш, това, коеoт съм рекъл е точно така, а именно, ЧЕ Epyc Rome процесорите са Superior във всеки аспект от интел.. За данове и манове на повечето хора е ясно, че Jim Keller който дойде в AMD за период от няколко години само, не е инженер от AMD, а по принцип от Tesla (настоящо интел) както и Raja koduri макар и да беше в AMD по принцип също не е техен инженер…. Та това какво значение има AMD, Intel или nVIDIA кой и от къде им е създал архитектурите, те нали за това им плащат и ги… Виж още »