Първи впечатления от Apple Airpods Max слушалките за $549 – оправдават ли цената си?

9
2000

Вече започнаха да се споделят първи впечатления за новите слушалки на Apple за $549 – AirPods Max. Много хора си задават въпроса дали тази цена е оправдана.. Или пък е поредният продукт на Apple с брутална надценка, чиято най-значима характеристика е именно това – че е на Apple. Нека се опитаме да отговорим на някои от въпросите около този продукт.

Как изглежда и как се усещат?

Нилай Пател от The Verge споделя, че нещото, което му е направило най-силно впечатление при разопаковането на слушалките е миризмата. Да, точно така. Той я описва като миризмата на нов автомобил. Отбелязва обаче, че със сигурност това не би му направило впечатление, ако слушалките струваха с 300-400 долара по-малко.

По отношение на дизайна, той е интересна смесица от класически Apple мотиви и някои детайли, които пък са точно обратното. Лентата за глава е от неръждаема стомана, покрита с бял каучуков материал, с „дишаща мрежеста материя“ отгоре. От Apple твърдят, че това разпределя теглото на слушалките по-равномерно върху главата. Консенсусът обаче е, че слушалките се усещат като всички останали с нормално качество.

Това, което може да се опише като нещо по-интересно и по-премиум като идея и качество са металните свръзки между лентата и наушниците, които могат да се регулират. Интересни са и механизмите за сгъване на слушалките, които са с пружина.

Странно впечатление прави прекалено семплия сив завършек на корпуса, който на пръв поглед може да ви остави с впечатлението, че е от пластмаса. Това не е така, корпусът е алуминиев, но определено не изглежда достатъчно „алуминиево“ – поне за цената от $549.

Откриват се общо 10 прореза с различна форма и размер. Седем от тях са за микрофоните – шест се използват за шумопотискане и един за говор. Вътре в слушалките има още два микрофона. Всички тези отвори не са разпределени симетрично. Нещо, на което е можело да се обърне повече внимание. Има LED светлина за обозначаване на статуса. Използват Lightning порт, а не USB-C – предполагаемо, за да са по-удобни на iPhone потребителите.

 

Слушалките се зареждат напълно за два часа чрез стандартно 5-ватово зарядно за iPhone. В този случай предлагат живот на батерията до 20 часа. С 5 минути зареждане ги докарвате до ниво, в което да работят 90 минути.

От дясната страна с бутон сменяме между режим на шумопотискане и режим прозрачност.  Имаме и един доста голям кръгъл бутон за регулиране на звука, който може да се натиска за старт и пауза на музика. При задържане извиква Siri, която може да се призове и с изговаряне на фразата “Hey Siri”.

Трябва да се отбележи, че няма 3.5-милиметров или 2.5-милиметров вход за аудиото. Нещо, с което ми се струва, че никой никога не би свикнал. От Apple знаят това и предлагат 3.5mm към Lightning преходник, който струва $35. Приемайки, че той е задължителен за покупка, то реалната цена на слушалките става $585 – с много малко под цената на един iPhone 11. Трудно е да се възприеме, нали?

Наушниците на слушалките са от мемори пяна – много са удобни за носене и са закачени с магнит

Стоят стабилно, но с лекота могат да бъдат премахнати, ако желаем. Под тях има бяла пластмаса и прозорче за сензора, който открива нашите уши. Музиката спира автоматично, ако си свалим слушалките или повдигнем една от тях, за да говорим с някой.

Няма бутон за включване и изключване

След като са стояли свалени за определено време се изключват сами, а когато ги сложим се пускат автоматично. Умно и удобно е.

Какво може да се каже за звука?

Наистина е добър. Може да се насладите на музика с високо качество, което да се предаде до ушите ви по един много чист начин. Звуковите възможности са доста „широки“, няма изкривяване на звука – дори и при максимална сила.

Тепърва ще се проучват пълните им възможности, ще се правят тестове на аудиото и ще се разглежда твърдението на Apple, че има поддръжка за Atmos съраунд звук. С няколко думи обаче, можем да кажем, че AirPods Max могат да се конкурират с други слушалки от високия клас.

С уточнението, че тези други слушалки ще са по-евтини при всички положения. Може да се намерят нови модели на Sony като Sony WH-1000XM4s за $300-$350. Те имат много добър звук и по-дълъг живот на батерията. Слушалки Bose 700 с шумопотискане се търгуват отново за около $350. Също имат страхотен звук и носят реномето на марка, която в тази област се е доказала многократно. А и двата модела са оборудвани с удобен вход за звук.

Дали от Apple всъщност са успели да направят достатъчно, за да оправдаят огромната цената?

Успяват ли да са достатъчно конкурентни на останалите модели в този ценови клас, че дори и по-евтини такива?

Все още тези въпроси остават отворени, но по-скоро отговорът е не, в най-добрия случай донякъде. Ще можем да кажем категорично след пълните ревюта, но „Ябълката“ имаше още много какво да направи за самата изработка, външния вид, техническите възможности, за да стои ценовият етикет комфортно. И това едва ли е щяло да навреди кой знае колко на печалбата им. Но всички знаем как стоят нещата. За да притежаваш продукт на компанията, трябва да си платиш такса „Apple”.

Това също не е непременно лошо. Все пак много хора заплащат тази такса напълно спокойно – година след година. И най-вече са доволни от избора, който са направили.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари