8.9 C
София

Dolby Atmos Music: Всичко, което трябва да знаете

Най-четени

Сега, когато звуковите системи и най-съвременните безжични високоговорители стават обичайна част от домовете ти, потапящият кинематографичен звуков формат Dolby Atmos е по-достъпен от всякога.

Но знаете ли, че обектният съраунд звук на Dolby Atmos може да бъде приложен към вашата музика и филми, така че да създаде невероятно потапящо музикално преживяване?

Създаден, за да ви накара „да се почувствате вътре в песента“, Dolby Atmos Music е едно от най-вълнуващите неща, които са се появявали в поточното предаване на музика през последните години. Именно затова, в тази статия събрахме всичко, което трябва да знаете за формата, както и най-добрите устройства на пазара в момента, които могат да възпроизведат 3D аудио формата.

Какво представлява Dolby Atmos Music?

Dolby Atmos Music е аудио формат, който използва триизмерния съраунд звук на Dolby, за да създаде музикално усещане, при което чувствате, че различните музикални инструменти и ефекти идват от всички страни и ъгли.

Ефектът е проектиран с цел възпроизвеждания звук  да бъде далеч по-потапящ от обикновения стерео звук или дори 5.1 и 7.1 конфигурациите за съраунд звук, благодарение на добавянето на усещането „за височина и ширина“ на съраунд сцените.

Обикновено това се постига чрез високоговорители и аудио системи, които използват пищялки обърнати нагоре, като по този начин позволяват на звука да резонира в тавана и да се връща обратно до ухото.

В кино продукциите използването на Dolby Atmos се осъществява в звуковите студиа, където аудио инженерните вземат звуковите ефекти във филмите и цифрово ги движат в триизмерното пространство.

Когато възпроизвеждате филм с помощта на аудио устройства с активиран режим Dolby Atmos, ще можете да чуете как ефектите „се движат около вас“, точно както са предвидили аудио инженерите – и това е възможно благодарение на Dolby Atmos Music.

Звуковият инженер взема елементи от песен, като звученето на определени инструменти и ефекти и ги поставя в компютърно симулирана 3D сфера – и това може да се направи с всяка съвременна песен или като част от ремастер, при условия, че оригиналните аудио стебла са достъпни за редактиране. Когато възпроизвеждате така обработената музика, ще я чувате така, сякаш сте обвити в купол от звук – именно оттам идва и триизмерното наименование на този ефект.

Поддържа ли Spotify Dolby Atmos Music?

На този етап не. Можете да слушате музика в Dolby Atmos Music формат само чрез Tidal и Amazon Prime Music, но само в по-скъпите им абонаменти.

Ако решите да преминете на Tidal, ще трябва да отделите 19,99 щатски долара месечно за абонамент за Tidal Hi-Fi, което също ще ви даде достъп и до Hi-Res Audio файлове. Ако предпочитате абонаментната услуга за стрийминг на музика на Amazon, то ще трябва да се абонирате за Amazon Music HD, който струва 12,99 щатски долара месечно за Prime членове и 14,99 щатски долара за всички останали.

Технически, за да постигнете пълния ефект на Dolby Atmos, ще ви бъдат необходими надземни високоговорители или устройство, което може да излъчва звук до вашия таван и обратно до ухото. Разбира се, това не може да се случи с чифт слушалки или обикновени тонколони.

Съвместимите устройства използват интелигентна обработка на сигнала, за да създадат илюзията за височина на звука, което в повечето случаи се получава доста убедително.

Кои са най-добрите устройства за слушане на Dolby Atmos Music?

Всичките можете да се досетите кои високоговорители и аудио системи се справят най-добре с Dolby Atmos Music? Естествено, че най-високия клас аудиофилски системи, чиито цени понякога могат да достигнат до хиляди долари. Но освен това, има някои много по-евтини варианти да слушате музиката си в 3D съраунд звук.

Ако използвате Amazon Music HD, интелигентният високоговорител Amazon Echo Studio е чудесна опция, съчетаваща потапящ звук Atmos и всички възможности на личния асистент с изкуствен интелект на Amazon Alexa – това означава, че по този начин високоговорителят може да бъде използван като контролен център за всички ваши умни домашни устройства.

Ако също планирате да гледате филми с Dolby Atmos, саундбара Arc Sonos или Samsung HW-Q90R е най-добрият вариант – тази устройства са далеч по-въздействащи и потапящи от вградените малки и бюджетни говорители във вашия телевизор. Можете също така да изберете и AV приемник като Onkyo TX-NR676.

В случай, че вече притежавате съвместим високоговорител, можете да надградите с двойка високоговорители като KEF R50 Dolby-Enabled Atmos или високоговорителите PSB Imagine XA.

Ако искате да разполагате с невероятните възможности на Dolby Atmos Music в движение, в такъв случай, ще ви трябва телефон или таблет, който поддържа формата. Списъкът със съвместими модели включва устройства като iPhone 11, OnePlus 7 Pro, Samsung Galaxy S10, Sony Xperia 1 и Amazon Fire HDX 8.9.

Съвсем скоро очакваме да видим на бял свят и истински безжични слушалки (True Wireless) с поддръжка на Dolby Atmos. В основното си представяне на WWDC 2020, Apple обяви, че AirPods Pro ще получи пространствена аудио поддръжка, когато Ios 14 бъде представена през септември.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини