Разработват се нови ефективни магнезиеви батерии

3
1125

Учените от целия свят търсят алтернатива на литиевойонните акумулаторни батерии. Магнезиевите батерии на теория имат по-голям капацитет, но засега химиците не могат да открият подходящо вещество за катода. Решение намериха учените от университета в Чикаго.

Слабият момент в съвременните литиевойонни батерии е анодът. За осигуряване на безопасна работа, той се изготвя от въглеродни материали, като по този начин рискът от запалване при късо съединение се свежда до минимум. Но по този начин се намалява капацитета на батерията, както и нейният технологичен живот.

Използването на аноди от метален литий е опасно. Но анодът от метален магнезий премахва всички рискове. Ако се използва с подходящ катод, става възможно създаването на по-мощни батерии с по-малки размери.

Магнезиевите батерии ще увеличат автономната работа на смартфоните и пробега на електромобилите“ – заяви авторът на научната работа Йън Джонсън.

Ученият допълва, че подборът на най-подходящото вещество е отнел много дълго време. Създаденият математически модел показва, че перспективен материал за катода е магнезиево-хромният оксид – MgCr2O4. При експериментите това вещество се е получило във вид на 5 nm структура с висока скорост на реакция при стайна температура. Химиците считат, че следващите изследвания ще доведат до създаването на първите прототипи на магнезиеви батерии.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
СлучаенКольоOceanic815 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oceanic815
Oceanic815

А дано скоро се появи пробив в развитието на батериите, че рязкото увеличаване на търсенето им може да доведе до др. непредвидими проблеми.

Кольо
Кольо

Химическите батерии имат предел на електричеството което може да бъде съхранявано в тях. Вариант има във вид на кондензаторни батерии, в които съхраняването на електричеството се основава на физични принципи, а не на химически възвратни реакции. Но при всички случаи, смятам че батерии с наистина голям запас на енергия, не би могло да има преди да почнат да се използуват ядрени процеси. Такива батерии(по-скоро генератори) вече съществуват и се използуват в някои от междупланетните сонди и някои от марсоходите. За производство и достъпност за любителски цели обаче, може и да не доживеем.

Случаен
Случаен

Кольо ти май не си чувал за Йонистор? Според написаното от тебе излиза, че химическите реакции не се базират на физичен принцип?!? Не давай акъли с рудиментарните си знания.
Съществуващите в момента батерии имат 2 основни недостатъка. Първо са скъпи, второ се зареждат бавно. Ако цената им падне двойно и зареждането им до 80-90% става за 10-тина минути, то ще обърне тренда, дори и ако пробега е само 300-350 километра.