fbpx
-1.8 C
София

Разработват се нови ефективни магнезиеви батерии

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Учените от целия свят търсят алтернатива на литиевойонните акумулаторни батерии. Магнезиевите батерии на теория имат по-голям капацитет, но засега химиците не могат да открият подходящо вещество за катода. Решение намериха учените от университета в Чикаго.

Слабият момент в съвременните литиевойонни батерии е анодът. За осигуряване на безопасна работа, той се изготвя от въглеродни материали, като по този начин рискът от запалване при късо съединение се свежда до минимум. Но по този начин се намалява капацитета на батерията, както и нейният технологичен живот.

Използването на аноди от метален литий е опасно. Но анодът от метален магнезий премахва всички рискове. Ако се използва с подходящ катод, става възможно създаването на по-мощни батерии с по-малки размери.

Магнезиевите батерии ще увеличат автономната работа на смартфоните и пробега на електромобилите“ – заяви авторът на научната работа Йън Джонсън.

Ученият допълва, че подборът на най-подходящото вещество е отнел много дълго време. Създаденият математически модел показва, че перспективен материал за катода е магнезиево-хромният оксид – MgCr2O4. При експериментите това вещество се е получило във вид на 5 nm структура с висока скорост на реакция при стайна температура. Химиците считат, че следващите изследвания ще доведат до създаването на първите прототипи на магнезиеви батерии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини