fbpx
-1.8 C
София

Разработен е първият в света революционен вертикален електрохимичен транзистор

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Международен екип от учени от различни държави е разработил транзистор за лека, гъвкава и високопроизводителна електроника. Той е съвместим с водата и кръвта и може да усилва сигналите на тялото. Изобретателите предлагат да се използва за измерване на жизнените показатели, като например нивата на калий и натрий в кръвта или движението на очите при хората с нарушения на съня.

„Цялата съвременна електроника се базира на транзистори, които включват и изключват протичащия ток с висока скорост“, заяви Тобин Маркс от Северозападния университет, съавтор на изследването. – „Използвахме възможностите на химията, за да подобрим това превключване. Нашият електрохимичен транзистор издига производителността на съвсем друго ниво. Той притежава всички свойства на съвременния транзистор, но има много стръмни характеристики, свръх стабилен цикъл на превключване и малка референтна повърхност, даваща възможност за много по- висока плътност на интеграцията, като неговото производство е лесно и евтино“.

Електрохимичният транзистор от съвсем нов тип се основава на нов тип електропроводим полимер с вертикална, а не с плоска архитектура. Той провежда електричество и йони и е стабилен във въздушна среда. Разработването на едно толкова сложно устройство е станало възможно с участието на учени от различни области: материалознание, химици, биомедицински инженери и други, съобщава изданието EurekAlert.

За създаването на мощна и надеждна електронна схема са необходими два вида транзистори с различна проводимост – на дупките и електроните. Изследването на този международен научен екип за първи път демонстрира еднакво високата производителност на двата вида електрохимични транзистори в схема на комплементарна двойка.

„Новият тип транзистор ни дава възможност да говорим както на езика на биологичните системи, комуникират чрез йонни сигнали, така и на електронните системи, които комуникират с помощта на електрони“, допълва Джонатан Ривни, един от участниците в проекта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини