Светлото бъдеще в хардуерните ъпгрейди: Забравете за батерии и кабели

5
35

Забравете за слънчева или ветрена енергия – бъдещите ви джаджи ще се зареждат от всичко – от радио вълни до топлината на тялото ви. Ето това се казва ефективност!
Разбира се, ще изминат години преди да се разработят и реализират идеите и концепциите, но учените работят по създаването на прототипи.

Добрият стар детекторен радиоприемник е най-простият начин за улавяне на радио вълни и ни съпътства от началото на миналия век, но заради една уникална негова черта се използва и до днес. Не е много силен, няма да хване отдалечени станции, но това чудо на старата школа има едно важно предимство, което другите нямат – няма нужда от традиционните енергийни източници, за да работи. Точно така – няма кабели, няма батерии, няма динамо.

Но как е възможно?

Детекторните радиоприемници улавят нужната им енергия от самите радио вълни. Найс, а?

Радио вълните са си енергия. Ето как работят: радиостанциите преобразуват аудио вълните в радио такива, след това те пътуват светкавично бързо и се разпространяват във всички посоки. Тези вълни в основата си са електромагнитни полета – форма на електрическа енергия, която не се различава особено от електричеството, което излиза от контакта, освен по това, че радио енергията е разпръсната във всички посоки. Всъщност, частта, която достига вашия дом, е много малка.

На детекторния радиоприемник сме му отнели други енергийни източници, затова той се зарежда колкото може от прииждащите електромагнитни вълни. Успява да го направи с доста големичка антена (обикновено дълга и дебела медна жица); намотка, която е променлив кондензатор и това позволява настройването на радиото на определена честота; детектор, който извлича аудио сигнала и говорител, който преобразува радио сигнала обратно в звуков.

При разпръсването от станциите, обаче, можете да си представите колко много енергия е похабена и пътува неизползвана във въздуха. Този проблем отдавна занимава учените. Днес виждаме един ренесанс при енергийните източници, а батериите и кабелите са остарели по всички параграфи – екология, естетика, ефективност…

Става въпрос за това, че ако консумираме толкова енергия както в момента, ще ни трябват още няколко планети като нашата да оцелеем и да запазим начина си на живот. По този проблем често се мълчи, но ние, тук, в интернет, говорим свободно за всичко. И така, кой знае, един ден сигурно ще зареждаме смартфоните си по пътя за работа, ще отиваме на палатки сред природата за цяла седмица с лаптопа си, без да ни е нужен контакт. Край вече с проблемите с повредени батерии или пък забравено зарядно, край с тежките батерии, край с оплитащите се кабели.

Един ден всичко ще е безжично. Учени, вярваме във вас!

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари