Специалистите от Станфордския университет създадоха миниатюрни пожарогасители за литиевойонни батерии. Изобретателите считат, че с помощта на тяхното устройство може да се избегне самозапалването на смартфоните и таблетите.

New Scientist добавя, че подбудата на учените за създаването на подобно устройство са миналогодишните твърде критични отзиви за самозапалването и взривяването на флагманските смартфони Samsung Galaxy Note 7.

Изобретателите споделят, че самозапалването на тези флагмански устройства е в следствие на прегряването на акумулаторните батерии. Литиевойонните батерии в тези смартфони имат малки размери, но в същото време висок енергиен капацитет. Нагряването на батерията води до нагряване на нейния корпус, след което се възпламенява течността-електролит.

Миниатюрните пожарогасители се поставят в самата батерия, а тестовете показват, че техните капсули с гасяща субстанция се задействат 0,4 секунди след достигане на критичната температура. Предишните версии на „молекулярния пожарогасител“ са понижавали ефективността на батериите, но сега този недостатък е избегнат.

Създателите на тези устройства се надяват, че тяхното изобретение ще се използва и в акумулаторите за електромобилите, електрокарите и т.н.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари