Създаден е оптичен препрограмируем чип

0
88

Учените от Бристолския университет и специалистите от Nippon Telegraph and Telephone успяха да създадат оптичен чип за квантовия свят, който подобно на полупроводников микропроцесор може да изпълнява най-различни математически и логически операции, само че с фотони. С помощта на новия оптичен чип е възможно да се реализират много от съвременните квантови експерименти и да се създадат несъществуващи още бъдещи протоколи и според неговите създатели, да се открие нова ера в квантовите технологии.

 

Ръководителят на проекта доктор Антъни Лаинг каза, че „сега всеки може да провежда собствени експерименти с фотони, съвсем като с всяка една програма в персоналния компютър. Вече не се налага да убеждаваме физиците да извършват бавни и тягостни квантови експерименти“.

Екипът демонстрира възможностите на новия чип и на няколко пъти го препрограмира за осъществяване на различни експерименти, всеки от които до сега отнемаше по няколко месеца работа.

 

Новият чип използва най-съвременните постижения на фотониката – на входа се подава ансамбъл от заплетени фотони, а чипът ги смесва по двойки, като е възможно регулирането на фазата на смесването. След като е написан кодът за всяка от многобройните вериги, препрограмирането на чипа отнема секунди, а превключването към нов експеримент отнема милисекунди. С помощта на оптичния чип, експериментите по фотоника, които се извършват за около една година, се изпълняват за няколко часа и се постигат бързи и точни научни резултати.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари