fbpx
11.8 C
София

Създаден е оптичен препрограмируем чип

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Учените от Бристолския университет и специалистите от Nippon Telegraph and Telephone успяха да създадат оптичен чип за квантовия свят, който подобно на полупроводников микропроцесор може да изпълнява най-различни математически и логически операции, само че с фотони. С помощта на новия оптичен чип е възможно да се реализират много от съвременните квантови експерименти и да се създадат несъществуващи още бъдещи протоколи и според неговите създатели, да се открие нова ера в квантовите технологии.

 

Ръководителят на проекта доктор Антъни Лаинг каза, че „сега всеки може да провежда собствени експерименти с фотони, съвсем като с всяка една програма в персоналния компютър. Вече не се налага да убеждаваме физиците да извършват бавни и тягостни квантови експерименти“.

Екипът демонстрира възможностите на новия чип и на няколко пъти го препрограмира за осъществяване на различни експерименти, всеки от които до сега отнемаше по няколко месеца работа.

 

Новият чип използва най-съвременните постижения на фотониката – на входа се подава ансамбъл от заплетени фотони, а чипът ги смесва по двойки, като е възможно регулирането на фазата на смесването. След като е написан кодът за всяка от многобройните вериги, препрограмирането на чипа отнема секунди, а превключването към нов експеримент отнема милисекунди. С помощта на оптичния чип, експериментите по фотоника, които се извършват за около една година, се изпълняват за няколко часа и се постигат бързи и точни научни резултати.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини