fbpx
24.8 C
София

Създадоха процесор, който променя своята архитектура по няколко пъти в секунда

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Процесорът Morpheus, разработен от американски специалисти, премина своите първи сериозни тестове, отразявайки атаките на стотина професионални хакери в състезание по информационна безопасност проведено от DARPA. Микроархитектурата на новия процесор се променя така бързо, че атакуващият не успява да разбере и анализира работата на тази система. Тези промени в архитектурата не оказват влияние на работата на софтуера и на удобството на потребителя.

През 2017 година DARPA инвестира в проекта Morpheus на университета в Мичиган $3,6 милиона. След три години процесорът с твърде необичайна архитектура бе готов за тестове. В продължение на 4 месеца чипът е тестван за наличието на уязвимости в рамките на програмата Finding Exploits to Thwart Tampering (FETT) от 525 професионалиста в сферата на информационната безопасност.

Основната цел на този проект е да бъде създадена нова система за информационна безопасност, която е в състояние да защити данните, независимо от това, колко уязвим е софтуерът. На базата на Morpheus бе създадена имитация на медицинска база данни с типичните програми задни врати и бъгове. Въпреки това, нито една атака не е успяла да пробие този съвсем нов тип защита.

На практика програми без бъгове няма и хакерите много често използват софтуерните грешки за пробиване на софтуера. Програмистите обикновено запушват тези уязвимости, когато бъдат открити, но често пъти това става чак след успешно осъществената атака. Това е един затворен кръг между защитата и нападението.

Главното оръжие на Morpheus е смяна на криптирането на данните по случаен начин веднъж на няколко стотици милисекунди. По този начин, дори хакерът да получи някаква информация за процесора, той изцяло се променя, преди още злоумишленикът да успее да предприеме каквото и да било.

Главният недостатък на този подход е, че Morpheus работи с около 10% по-бавно в сравнение с аналогичните по мощност процесори. Счита се, че това е незначителна цена за осигурената 100% информационна безопасност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини