Технологията AMD Super Resolution ще бъде отговорът на Nvidia DLSS

0
765

Преди две години заедно с видеокартите GeForce RTX компанията Nvidia представи технологията за изглаждане DLSS (Deep Learning Super-Sampling). Тя работи единствено в графичните карти с тензорни ядра (Turing, Volta, Ampere) и и осъществява изглаждането чрез машинно обучение. Комбинирана с активираното трасиране на лъчите, DLSS може значително да повиши кадровата честота игрите на практика без загуба на качество на изображението. Най-близката алтернатива от AMD ще бъде технологията Super Resolution.

AMD Super Resolution се базира на API DirectM – разширението на DirectX 12 за реализиране на различните алгоритми за машинно обучение и изкуствен интелект. Microsoft потвърди че конзолите от следващо поколение Xbox Series X/S ще поддържат DirectML и перспективите пред тази нова технология изглеждат много добре. Очевидно е, че възможностите на DirectML не се ограничават само с подобряването качеството на изображението и могат да бъдат задействани и за подобряване интелекта на NPC в игрите, за създаване на по-реалистична анимация и други полезни функции.

Към днешен ден технологията AMD Super Resolution все още се разработва и трябва да излезе като част от кросплатформения технологичен пакет AMD GPUOpen/FidelityFX. Технологията Super Resolution ще бъде кросплатформена и отворена, а това означава че те ще може да работи не само с ядрата на AMD. В крайна сметка това е по-привлекателно за разработчиците в сравнение със затворената реализация за малък брой видеокарти.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари