В предишен материал вече ви разказахме много неща за новото поколение Mercedes-Benz S-класа. Една от отличителните черти на новия модел, както вече разбрахте са множеството технологии, интегрирани в почти всеки елемент от автомобила, но един от сериозните акценти е използването им във функционалностите за безопасно шофиране. Те помагат на водача в управлението на автомобила и в избягването на редица опасности. Използва се комбинация от стерео камера и различни сензори.

Това изключително много улеснява работата с превозното средство в ежедневието. Новите функционалности подобряват круиз контрола, контрола на дистанцията, завиването, смяната на лентите и какво ли още не. Това е начинът за по-безопасно шофиране на големи разстояние и стигане до крайната дестинация по комфортен и безопасен начин.

DISTRONIC – активно подпомагане за спазване на дистанция

Това е функционалност, която помага на водача както в плавно движение с бърза скорост, така и при бавен и накъсан трафик. Скоростта на автомобила се променя според околната среда, за да не трябва постоянно да се прехвърляме от съединителя към спирачката и обратно.

Базирана на маршрута промяна на скоростта

DISTRONIC може да променя скоростта според различните кръстовища, завои, изходи и прочие на пътя. Поведението може да се адаптира по различен начин в два режима – комфортен и динамичен.

Функция за справяне със задръстванията по магистралите

Случвало ли ви се е да карате по магистралата и след някоя извивка на пътя изведнъж пред вас да се покаже края на задръстване? Когато DISTRONIC функцията е активна, колата ни може да реагира на информация за трафика на живо. Ако се засече задръстване някъде пред нас, скоростта се намалява до около 100 километра в час, за да можем да реагираме по-добре.

Активна асистенция за спазване на ограничението за скорост

Има опция, която следи за ограниченията на скоростите и променя скоростта на автомобила автоматично. Засичането на ограниченията става чрез камерата и навигацията. Например се взимат предвид ограниченията, когато влизаме в град или когато от магистралата излезем на второстепенен път.

Съдействие при многократно спиране и потегляне

Посредством радарни сензори, нашият Mercedes ще може да се справя с последователните спирания и тръгвания при скорост до 60 километра в час в задръствания. Грижи се да дистанцията и лентите. Реагира ефективно, когато някоя кола отреже пътя пред нас.

Активно съдействие при завиване

Функцията работи при скорости до 210 километра в час, без да компрометира комфорта, дори при извивки на пътя. При скорост до 130 километра в час, може да се справи без да разчита на ясна пътна маркировка. Помага в завиването при ситуации като ремонт на пътя или места с изтъркана маркировка. Използва информация от колите около нас.

Съдействие при смяна на лентите

При магистралите, за които има информация в MBUX системата,  DISTRONIC може да ни асистира при смяна на лентите със скорости между 80 и 180 километра в час. Когато посочим, че искаме да сменим лентата, системата проверява дали това е възможно. Следи се дали от ляво или дясно има превозни средства чрез сензори. Има безопасна зона около колата, която трябва да е празна. Следи се и маркировката на пътя. Ако всичко е наред, системата ни помага да завие в желаната лента.

Активна помощ при нужда от спешно спиране на автомобила

Системата може да натисне спирачките при нужда, ако не засече реакция от шофьора. Ако не сме взаимодействали с волана за определено време, получаваме визуална и звукова подкана да сложим ръцете си обратно на него. Преди да се извърши извънредно натискане на спирачките, колата ни предупреждава чрез колана. Ако не реагираме, нашият Mercedes може да премине една лента надясно и да намали до пълен стоп на колата. При скорост под 60 километра в час аварийните светлини се пускат, за да предупредят другите коли. Когато колата спре, системата за спешно обаждане се активира и вратите се отключват, за да може при нужда спешните служби да имат достъп.

Помощ с пътните знаци

При скорост от 50 километра в час в застроени зони или 100 километра в час на извънградски пътища, чрез камера и информация от картата, могат да се идентифицират и визуализират ограничения на скорост, знаци за забрана за преминаване, знаци за край на ограниченията и т.н. Системата следи настоящата ни скорост и може да ни предупреди, ако сме над ограничението. С допълнителна настройка ни помага със засичането на пешеходци на пешеходни пътеки и предупреждение, ако сме на път да не спазим червен сигнал на светофара или знак „Стоп“.

PARKTRONIC – система за активно подпомагане на паркирането

Превръща паркирането на тясно място в нещо безобидно. Намира място, където да спрем. Посредством 360-градусова камера ни подпомага да паркираме правилно – при завиването, ускоряването, спирането и смяната на скоростите. Има възможност за спиране на автомобила при риск.

Отдалечено паркиране

Посредством смартфон, можем да накараме колата да влезе или излезе от паркомясто, гараж или нещо подобно. И това докато сме извън автомобила. Това е много полезно, ако е прекалено тясно и няма да можем да влезем в колата или да излезем от нея.

Умни светлини

MULTIBEAM LED

Всеки фар е оборудван с до 84 индивидуални LED диода. Те осветяват пътя пред нас автоматично. Силата и обхватът на светлините се регулира според пътната ситуация. Например, ако срещу нас има кола, ние ще продължи да светим силно, но частта от светлината, която би заслепила другия водач ще спре да свети.

DIGITAL LIGHT

Това е светлинен модул от три мощни LED светлини във всеки фар. Светлината от тях се пречупва и насочва от 1.3 милиона микро огледала. Това осигурява прецизно насочване на светлините. Освен това, от Mercedes са осигурили максимално позволения от закона обхват на осветяване. Насочващите ленти и знаци могат да бъдат прожектирани на пътя пред нас.

Mercedes Intelligent – технологии за безопасност

Active Break Assist

Стандартната версия на системата помага на водача да предотврати сблъсък. Когато пред нас има автомобил, ние биваме предупредени визуално и/или чрез звук при нужда. Системата може да спре автономно при скорост до 200 километра в час, ако ние не го направим в някои ситуации. При скорост до 60 километра в час, ефективно може да реагира, ако пред нас се появи пешеходец или спряно превозно средство.

Cross-Traffic – помощ срещу засичане от перпендикулярното движение

При скорости до 120 километра в час, тази функция може да предотврати сблъсък или да намали последствията от него, в случай, че от ляво или дясно бъдем засечени от бавно движещо се МПС.

Функция за извънредно спиране

В опасна ситуация, в която няма какво да се направи, системата може да се намеси при скорост до 130 километра в час. Ако Active Break Assist засече, че приближаваме задръстване, без възможност да го избегнем, автоматичното спиране може да предотврати сблъсък при скорост до 100 километра в час.

Съдействие със завиване при избягване на удар

Когато искаме да завием, с цел да избегнем пешеходец пред нас или нещо друго, Evasive Steering Assist ще се включи прецизно в управлението, за да реагираме на време. След това ще помогне и за изправянето на колата.

Предотвратяване на неволно излизане от лентата ни

При скорости между 60 и 200 километра в час, системата може да ни попречи да напуснем настоящата лента и да ни уведоми, когато сме на път да пресечем линията на пътя.

Помощ при обект в сляпата точка

Ако около колата се намира обект, който е в сляпата ни точка или е на път да влезе в нея, голяма червена светлина се появява на външното огледало. В зависимост от ситуацията може да има звуково известяване. В случай, че не спрем с действието и се движим с над 30 километра в час, при опит за смяна на лентата, спирачките ще бъдат натиснати.

Вниманието трябва да е на пътя

Вашият автомобил може да разчита типичните признаци на умора и отвличане на вниманието. Когато това се случи, той приканва шофьора да си вземе почивка. Измерват се 70 различни променливи, за се извади водача от унасяне по правилния начин.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари