Експериментите и физико-математическите модели на бразилски, германски и американски учени са в основата на изобретяването на полупроводников транзистор от нов тип, който имитира функциите на невроните на човешкия мозък.

Структурата на новото устройство бе публикувана в списанието Nano Letters. Новият транзистор реагира на светлината, извършва сравнително опростени математически пресмятания и може да записва информация в своята структура, без да се налага да използва външна памет. Съвместяването на компютърна логика и памет икономисва много място, време и електрическа енергия.

За изготвянето на новия транзистор се използва технологията на епитаксиално наслагване: върху кристална основа се създава тънък слой, върху който се нанасят микрокапки от индиев арсенид, които действат като квантови точки.

Паметта в този транзистор се осигурява от динамичното електрическото зареждане и разреждане на квантовите точки с честота, която се регулира чрез напрежението на гейта, както и с помощта на светлината, въздействаща на квантовите точки.

Честотата на зареждане и разреждане на квантовите точки може да се управлява чрез поглъщането на фотони, като по този начин се симулира отклика на синапсите и някои други функции на невроните“ – каза професор Виктор Ришард (Victor Lopez Richard), един от ръководителите на групата.

Новият транзистор функционира при температура около 4 Келвина.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари