Третото поколение AMD Ryzen Threadripper ще излезе до края на годината

0
639

През последните няколко месеца Advanced Micro Devices разкри немалко подробности за архитектурата Zen 2 в процесорите, в които тя се използва. През месец декември миналата година със състоя формалният анонс на сървърните чипове EPYC от второ поколение, а на изложението CES бяха показани инженерни образци на десктоп процесори от серията Ryzen 3000. Тези чипове трябва да излязат през лятото.

За новото поколение HEDT процесори Ryzen Threadripper досега нямаше почти никаква информация. Но тези дни в уеб пространството се появи слайд от закрита презентация на AMD за инвеститорите, който хвърли светлина на тези процесори. Оказа се, че анонсът на чиповете Ryzen Threadripper от 3-то поколение е планиран за тази година и ще се състои след въвеждането на Zen 2 архитектурата. Ориентировъчно това трябва да стане през четвъртото тримесечие на тази година.

Процесорите Ryzen Threadripper от 3-то поколение, известни с кодовото име Castle Peak ще наследят редица възможности от новите EPYC. Очаква се, че и в тях ще се използват чиплети с един 14 nm кристал на контролера и няколко 7 nm кристала – чиплети, включващи до осем x86 Zen 2 ядра.

Този подход дава възможност в един CPU от този вид да се поберат до 64 физически ядра, което засега Intel няма как да постигне. Едва ли в края на годината на пазара ще се появят 64-битови решения – очаква се появата на 32 ядрени процесори със съществено повишена тактова честота.

Заедно с новото поколение HEDT процесори AMD ще представи и чипсета X499, който директно поддържа новите процесори не се налага обновяване на UEFI фърмуера.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари