AMD представи 7 nm процесори Ryzen серия 3000 и флагманската видеокарта Radeon VII с GPU Vega II и цена $700

7
1413

В рамките на голямото изложение CES 2019 AMD проведе собствена презентация, на която представи пред света новите представи новите 7 nm процесори Ryzen серия 3000 и флагманската видеокарта Radeon VII с GPU Vega II и цена $700. Графичната карта се нарича Radeon VII, което е малко странно, но може би това е свързано с кодовото име на графичното ядро. Навярно в следващото поколение видеокарти Navi на компанията ще се обозначават по друг начин.

Да започнем с видеокартата. Тя се базира на 7 nm графичен процесор Vega II, допълнен с 16 GB многослойна HBM2 буферна памет с пропускателна способност 1 TB/s. Графичният процесор разполага с 60 изчислителни CU блока с 3840 поточни процесора, работещи с тактова честота около 1,8 GHz.

AMD заяви, че производителността на новата видеокарта е 13,8 терафлопса – 25% увеличение на производителността в сравнение с Vega 64, но при същата консумация на енергия. Тоест,  въпреки 7 нанометровия технологичен процес, TDP на графичната карта няма да е малък. Представената на изложението видеокарта изисква подаването на допълнително захранване чрез двата 8-пинови конектора. Охлаждането е доста масивно и има три вентилатора.

AMD допълни, че в игрите новата графична карта демонстрира от 25 до 42% по-висока производителност в сравнение с излязлата преди година Radeon RX Vega 64. По време на демонстрацията на възможностите на Radeon VII бе стартирана играта Devil May Cry 5 при 4К резолюция при максимални настройки на графиката. По време на тестовете бяха достигнати от 70 до 120 кадъра в секунда.

Продажбите на AMD Radeon VII бяха обявени за 7 февруари тази година при цена $699. Тоест, AMD Radeon VII директно ще се конкурира с актуалната флагманска карта NVIDIA RTX 2080, която се предлага при цена $700. Остава да добавим, че към AMD Radeon VII ще се прилагат цифровите копия на игрите Evil 2, Devil May Cry 5, и Tom Clancy’s The Division. Остава да изчакаме независимите тестове и да видим, доколко грозен съперник ще се окаже AMD Radeon VII за NVIDIA RTX 2080.

Що се отнася до процесорите, техният анонс бе съвсем номинален. Чиповете от серията Ryzen 3000 (Zen 2) трябва да излязат в средата на тази година. Тоест, пълноценният анонс със всички подробности и изброяване на моделите и цените ще се състои по време на изложението Computex 2019, което ще протече от 28 май до 1 юни в Тайпе.

По време на презентацията AMD показа инженерните образци на новите процесори. Те се базират на архитектурата Zen 2 и използват чиплети – отделни кристали с процесорни ядра и други компоненти. Този дизайн се използва и в сървърните процесори AMD EPYC от 2-ро поколение.

Вижда се, че процесорът включва два кристала, поставени върху обща подложка. В случая това е 7 nm изчислителен модул, съдържащ осем ядра с архитектура Zen 2 и 14 nm кристал, включващ необходимите контролери и интерфейси. Кристалите обменят информация чрез Infinity Fabric шината. Новите CPU Ryzen ще бъдат първите процесори на пазара, поддържащи PCIe 4.0 интерфейса. Да отбележим, че процесорите Ryzen от трето поколение ще са съвместими със сега съществуващите АМ4 платформи. Тоест, при ъпгрейд съвсем не е необходимо закупуването на нова дънна платка.

Демонстрацията на възможностите бе показана с помощта на играта Forza Horizon. С неизвестен нов процесор Ryzen и видеокартата Radeon VII играта показа над 110 кадъра в секунда при 4К резолюция и максимални настройки на графиката.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
Ultimate AMD Zen..4epБай ХайEmo73Ivan Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Най-вероятно е Radeon VII заради 7нм.
Доста неуместно да се използва „грозен“ в случая.

Inmessionante
Inmessionante

Освен това и българския език не му е силен на автора:
„…пълноценният анонс СЪС всички подробности…“

Ivan
Ivan

Radeon VII е игра на думи. Първо че е 7нм процес и второ че е второ полоколение вега архитектура (Vega II).

Emo73
Emo73

Добре е да има такава конкуренция че да вървят и цените надолу.. заглеждам се в 9900k + 2080 🙂

Бай Хай
Бай Хай

Как искате да има конкуренция, като при еднаква цена и производителност, купувате Nvidia.
Като гледам повечето искат Nvidia на по-ниски цени, а не качествена конкуренция.

4ep
4ep

Цената може да е еднаква, но нвидиа предлага rtx, dlss, в пъти по-добър съпорт откъм софтуер. Ако АМД не намали цената на тая карта, не виждам защо някой би си я купил.

Ultimate AMD Zen..
Ultimate AMD Zen..

Само луд би си купил тая скъпа печка 9900К… А за на NOvideo RTX боклуците, да не се коментира, дето са супер надценени и развалящи се…