Intel Optane устройствата стават все по-важен сегмент за Intel. С нарастването на производството и разширяването на продуктовата гама дискове с 3D XPoint памет, производителят очевидно желае по-активното използване на тази технология в различните компютърни системи.

Да си припомним, че за потребителски цели, Intel представи ускорителите Intel Optane Memory, с М.2 дизайн, които работят заедно със стандартните хард дискове.

В подобна комбинация, Intel Optane Memory със сравнително малък капацитет (16 и 32 GB) изпълнява ролата на интелигентен буфер, в който се съхраняват най-често използваните данни, а останалото при необходимост се зарежда от хард диска. В началния етап е предвидено Intel Optane Memory да се използва като междинен раздел, който много интензивно се използва от операционната система и програмите. Част от данните остава на Intel Optane Memory и много бързо се прочита, като по този начин значително се ускорява целия процес. Но ако редовно стартирате игри или други големи приложения, този буфер често ще се презаписва и обновява, и започва да възниква ситуация с масовото използване на бавния HDD.

Това е една от причините, поради които ускорителите Intel Optane Memory след първоначалния интерес от страна на потребителите, престанаха да се купуват. Освен това, за използването на тази памет е необходима съвременна платформа с М.2 х4 конектори и процесори Core i3 не по-ниско от 7-мо поколение. Тоест това изобщо не е вариант за обикновен ъпгрейд на една по-стара компютърна система.

Но от друга страна, притежателите на нови персонални компютри често използват SSD като системен дял.

Intel преосмисли тази твърде неизгодна стартова позиция на Optane Memory и сега предлага нов вариант за хибридното използване на тази памет. Според тази нова концепция, за системен раздел се използва SSD, а например за игрите и другите тежки приложения се използва комбинация от хард диск и Intel Optane Memory с малко по-голям капацитет. Идеята изглежда добра – за игрите е необходим голям диск. Флаш дисковете с голям капацитет все още не са много евтини и комбинацията HDD+Intel Optane изглежда по-достъпна алтернатива. При това, както в бюджетните системи, така и в платформите от най-висок клас.

Всичко това вече е на пазара. Неотдавна Intel представи нови флаш дискове с 3D XPoint памети. Това са Intel Optane SSD 800P с по-голям капацитет (58/118 GB) и по-висока производителност. Това са наистина удобни флаш дискове в ролата на интелигентен кеш буфер.

С излизането на чипсетите Intel 3хх, даващи възможност за съвсем лесното използване на Intel Optane, дисковете от този тип все по-често ще започнат да се появяват в лаптопите. Досега с тази памет можеха да работят само процесорите Core от 7-мо и 8-мо поколение от икономичната U-серия, но тези чипове най-често се използват в компактните ноутбуци, които често имат само един M.2 флаш диск. Тези 15-ватови чипове видяхме и в моноблочния компютър Acer Aspire S 24, в който също е поставена Intel Optane Memory.

Излизането на новата мобилна платформа с чиповете Coffee Lake-H отвори пътя към хибридното използване на дисковете. В устройства с процесори с TDP от 45 W ще се намери място за SSD, за хард диск и за Intel Optane Memory. Именно тези конфигурации активно се рекламират в момента.

За да отдели като отделен вид платформата с 3D XPoint паметта, Intel ще използва нови обозначения на своите чипове. Както казахме по-рано, специално създадените логотипи Core i5+, Core i7+ и Core i9+ ще се използват в системи с флаш дисковете Intel Optane 800P, Intel Optane 900P или Intel Optane Memory. По-късно и с друго SSD от този тип.

Показаното изображение с опции обяснява, в кои случаи не могат да се използват новите логотипи. От показаното в този списък, недоумение предизвиква само последната позиция, понеже Core i3 от 8-мо поколение по принцип не работи с Intel Optane Memory.

Оказа се, че новата маркировка ще се използва не само от производителите на готови системи. Процесорите Core i+ се появиха в интернет магазините. Популярният уеб ресурс AKIBA PC съобщи, че на японския пазар вече са се появили процесорите Core i7+ и Core i5+, комплектувани с 16 GB модул Intel Optane Memory. За тези модели се използва оригиналната опаковка, а в описанието се казва, че в комплекта е поставен допълнителен SSD за ускоряване на компютърната система.

Този подход явно ще има успех, понеже Core i7+ 8700 се предлага при цена $390, Core i5+ 8500 струва $270, а Core i5+ 8400 в Япония може да бъде закупен за $240.

Тази цена е много по-ниска от цената на процесора и флаш диска, ако се закупят отделно. Да се надяваме, че този подход ще бъде полезен не само за маркетинговата кампания, но и за потребителите. Но при тези цени Intel Optane Memory има бъдеще.

Абонирай се
Извести ме за
guest
23 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари