Считаме, че Google не трябва да става част от военния бизнес. Настояваме да бъде отменен проектът Maven, а също така да бъде публично обявена и прилагана политика, която ясно и точно заявява, че Google и неговите контрагенти никога няма да създават военни технологии“ – така започва текста на колективното писмо, което масово се подписва от служителите на Google.

Документът вече е подписан от 3100 души, съобщи NY Times. Редакцията публикува и целия текст на протестното писмо.

Преди месец се появи информация, че Google е сключил договор с министерството на отбраната на САЩ. В рамките на проекта Maven, до края на 2017 година, интернет гигантът планираше да внедри алгоритми от най-ново поколение в правителствените платформи. Специализираният софтуер ще се използва за разпознаване на обекти и хора в голям брой подвижни или статични изображения. Всъщност, това е компютърна система с машинно зрение от ново поколение за военни безпилотни летателни апарати (БЛА).

В писмото, проектът Maven се описва като „регулируем енджин с изкуствен интелект, използващ данните Wide Area Motion Imagery, събрани от правителствените дронове на САЩ при търсенето на транспортни средства и други обекти, при проследяването на техните маршрути и движения„.

Служителите на Google обсъждат тази тема от един месец. В писмото се казва, че първоначално са се опитали всичко да обсъдят в рамките на компанията. Вчера, пред служителите се изказа председателят на борда на директорите Дайан Гриин (Diane Greene). Тя заяви, че технологията на Google „няма да управлява БЛА“ и „няма да се използва като оръжие“. Тези факти би трябвало да успокоят всички. Но не, не го направиха. На практиката, тази технология може да се използва като едно много добро допълнение към военната техника, включително и към сега съществуващите бойни дронове, носещи смъртоносно оръжие. Служителите заявиха, че никой не може да гарантира, че операторът на бойния БЛА няма да вземе решение да използва това оръжие, базирайки се на данните от Google. Обикновените цивилни програмисти и специалисти по компютърно машинно зрение не искат да поемат подобна тежка отговорност.

Още през есента на 2017 година Ерик Шмид каза, че тези най-съвременни системи за машинно зрение могат с лекота „да се използват от военните за убийство на хора“. Много от учените и специалистите в университетите дори и не предполагат, че техните алгоритми могат да се използват по подобен начин.

Пентагонът е на друго мнение. Проектът Maven бе стартиран през месец април 2017 година и през изминалите 12 месеца Министерството на отбраната инвестира в него $7,4 милиарда. Информацията е на The Wall Street Journal. Към днешен ден, закупуването на хардуера и специализирания софтуер, както и внедряването на ИИ, се координира в рамките на проекта Maven. Най-важната цел на този проект е разпознаването на обекти и хора, и анализа на огромния брой кадри от видеата, заснети от разузнавателните военни дронове. На базата на тази информация могат да се вземат решения за унищожаване на цели.

Този план ще нанесе непоправими щети на бранда и на способността на Google да се конкурира на пазара на труда“ – се казва в писмото. „На фона на опасенията за появата на въоръжен ИИ от ново поколение, Google и така с всички сили се опитва да запази доверието на обществеността. Сключвайки този договор, Google ще се нареди до компании като Palantir, Raytheon и General Dynamics. Да си припомним уникалната история на Google и неговият девиз Не прави зло (Don’t be evil) и директното влияние на корпорацията върху живота на милиарди хора„.

Служителите считат, че не може да бъде прехвърлена на външни лица моралната отговорност за използването на създадените нови технологии. Хората вярват на Google и с това доверие не бива да се рискува. Този договор сериозно застрашава репутацията на Google и противоречи на основните ценности на компанията.

Подписалите се специалисти искат незабавната отмяна на проекта и пределно ясна политика, че нито Google, нито неговите контрагенти ще създават военни технологии.

Засега Google отговаря на тези искания с тезата, че Пентагонът използва свободен софтуер, достъпен за абсолютно всеки потребител на Google Cloud. Технологията се използва за спасяване на човешки животи, както и да избави хората от голям обем рутинна работа.

Трудно е да се отгатне как ще приключи всичко това. Но според най-новата информация, Google, Amazon и Microsoft започват да се конкурират за получаването на предстоящ многомилиарден договор за предоставянето на облачни услуги за Министерството на отбраната на САЩ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари