Специалистите от лабораторията по информатика и изкуствен интелект (CSAIL) към Масачузетския технологичен институт заедно с компанията Quanta Computer представиха прототип на специализиран чип (ASIC) за разпознаване на човешката реч.

Уникалната особеност на новия чип е свръхниската консумация на електрическа енергия: едва от 0,2 до 10 миливата в зависимост от броя думи, които трябва да бъдат разпознати. По този начин става възможно използването на всякаква електроника с гласови интерфейс дори и в устройствата, захранвани от човешкото тяло. Вече има гривни, които генерират около 40 mW от разликата в температурите на човешкото тяло и околната среда.

Специализираният ASIC демонстрира точност на разпознаване колкото комерсиалния софтуер Kaldi с речникова база данни от 145 000 думи. При тактова честота 80 MHz производителността на новия чип съответства на производителността на компютър с процесор Xeon и тактова честота 3,7 GHz.

Консумацията на електрическа енергия зависи от качеството на разпознаване на слята реч (WER). Ето каква е консумацията при разпознаването само на цифри, прогнози за времето, новини и т.н.

Можем с увереност да кажем, че бъдещите битови и електронни устройства ще разбират гласовите команди на своите притежатели. Това навярно ще е удобно, понеже гласовите команди са най-естественият и удобен интерфейс за управление на електрониката и компютрите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари