fbpx
1.4 C
София

Четириядрен Tiger Lake-U 10nm CPU разбива Core i5-9400H в изтекли тестове

Най-четени

Типстърът @TUM_APISAK показа тест на неидентифициран Tiger Lake-U процесор, който е много обещаваш. Чипът е с четири ядра и осем нишки. Би трябвало да е изграден на Willow Cove архитектурата на Intel чрез 10-нанометров процес на производство. Базовата честота е 2.7GHz, а в режим на натоварване стига до 4.3GHz.

Друго интересно нещо е, че разполага с 12MB L3 кеш

Това съвпада с очакванията за 50% повече кеш на трето ниво. Падат се по 3 мегабайта на ядро. Вградената графика трябва да е Intel Gen12 Xe.

Компанията вече представи малко или много Tiger Lake процесорите, но не назова дата за премиерата им. Някои слухове сочат второто тримесечие на тази година.

Въпросният процесор постига резултат от 401.96 Mpix/s на показания тест. За сравнение, Core i5-9400H (Coffe Lake-H) постига 352.13 Mpix/s. Както и да го погледнем, това са си едни 14.2% по-висока производителност.

Core i5-9400H същo е с четири ядра и осем нишки. Той обаче е с по-ниска тактова честота и по-малко L3 кеш. Вижда се и, че Coffee Lake микроахитектурата, заедно с 14-нанометровия литографски процес дърпат процесора назад.

Ще си кажете, че това не е чак толкова голяма разлика?

Ключовият момент тук е, че процесор от серията U надвива процесор от серията H. Core i5-9400H има цели 45W TDP, докато продуктите на Intel от серията U се придържат към 15-ватовия рейтинг. Новата архитектура и 10nm процеса могат да осигурят не просто по-ниска консумация, а и по-голяма производителност като бонус.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини