Специалистите на корейския институт за съвременни технологии създадоха уникално устройство за разпознаване на лица, работещо с точност 97% и консумиращо мощност едва 0,86 миливата.

Използва се невронна мрежа с обратно разпространение, в която малките фрагменти на изображението се компресират и образуват отделен слой. Новият метод извлича абстрактните свойства на изображението, без да се консумира излишна енергия.

Устройството е специално разработено за работа в реално време в режим на непрекъснато разпознаване. Базовата обработка на изображението се извършва от специализиран аналогов процесор. Именно той получава изображението на CMOS фотосензора, мигновено го анализира и отделя фона от фрагмента с лицето. Този фрагмент се подава на цифров процесор, наречен от разработчиците CNPP (Convolutional Neural Network Processor), който извършва разпознаването на лицата.

Както и аналоговият, така и цифровият процесор са самостоятелно разработени от специалистите на института. Консумацията на тази система е 4000 пъти по-ниска в сравнение със системите с графични процесори при аналогична точност на разпознаване.

Прототипът е безжично устройство, което се закрепва на полицейската униформа и дава информация за минаващите наблизо хора.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за