fbpx
-4.2 C
София

10 от най-необичайните технологични решения в лаптопите: ревю

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Лаптопите отдавна не са нещо необичайно и сега се продават в по-големи бройки и от десктоп компютрите. И за да привлекат вниманието на купувачите към своя продукт сред многото еднотипни модели, производителите на лаптопи започват да използват най-различни странни технологични решения, върху някои от които ще разгледаме този път.

Камера в клавиша

Интересно е по какъв начин започнаха да се пресичат технологичните трендове. Преди две години всички производители на смартфони започнаха да предлагат мобилни устройства на практика без никакви рамки. Веднага възникна въпросът къде да бъде поставена предната камера. Производителите на лаптопи решиха да тръгнат по същия път и рамките на съвременните лаптопи са дори по-тънки от тези на смартфоните отпреди 5 години. Разбира се, и тук възникна въпроса с камерата. Според редица експерти, най-доброто решение на този проблем предлага Huawei в своята фамилия лаптопи MateBook.

В съвременните клавиатури за лаптопи има редица функционални клавиши, които се използват твърде рядко. И защо да не скрием камерата в един от тях? Решението е великолепно: при по-силно натискане на клавиша напред, той се отваря и се показва окото на обектива, като през другото време камерата е скрита и не може да шпионира потребителя. Недостатъкът на този подход е, че камерата ще ви снима отдолу нагоре и двойната брадичка ще се вижда много добре. Но без шеги, решението е много интересно и дава възможност на Huawei да предлага лаптопи с изключително тънки рамки около екрана.

Течен метал

През последните три години производителността на лаптопите сериозно нарасна. Това не е за учудване – мобилните и десктоп централни и графични процесори се различават само по няколко стотици мегахерци в тактовата честота, Очевидно е, че за да се осигури тази мощ, чиповете в лаптопите трябва добре да се охлаждат, понеже най-новите геймърски портативни машини отделят много топлина.

Във връзка с това ASUS започна да използва в своите топ-лаптопи добре познатото на потребителите на десктоп компютри охлаждане на процесорите не с термичен интерфейс, а с течен метал. За разлика от термичната паста топлопроводимостта на течния метал е над десет пъти по-висока. Причината за високата топлопроводимост е, че това е сплав от два метала – галий и индий, която е течна при стайна температура. Единственият сериозен недостатък на този подход е, че този течен метал отлично провежда тока и се наложи компанията да изготви специален защитен кожух около кристала, за да не може течният метал да попадне върху крачетата.

Според представителите на ASUS, този високоефективен термичен интерфейс дава възможност за сваляне на температурата с цели 13 градуса по Целзий. Всъщност, това число е по-ниско, но дава възможност за използване на 8-ядрено чудовище в лаптопа, което работи с тактова честота 4,8 GHz и се нагрява до 90 градуса по Целзий. Без течен метал тактовата честота не може да превиши 3,5 GHz.

AMD Dual Graphics

В повечето високопроизводителни лаптопи обикновено са налични две графични карти – едната е интегрирана в процесора и отделно друга видеокарта. Първата е необходима за обикновените ежедневни задачи от типа на гледане на филми и сърфиране в Глобалната мрежа, и консумира малко електрическа енергия. А когато се стартира игра или има сериозно 3D натоварване, то започва използването на видеокартата, въпреки че картината на екрана пак се възпроизвежда от интегрираното графично ядро.

В крайна сметка, получава се така, че мощността на дете графични решения не се използва пълноценно – едното от тях винаги престоява или се използва съвсем слабо. AMD реши да оправи това положение на нещата. Нейните интегрирани графични ядра в процесорите от поколенията Liano и Trinity могат да работят съвместно с видеокартите Radeon HD 6000 и 7000 и по този начин на теория до известна степен се качва производителността в игрите.

Уви, само на теория. На практика този своеобразен и неравностоен CrossFire работи твърде лошо. Има някакво ускоряване на игрите, но се появяват ужасни лагове и изкривявания на изображенията, които не можаха да се оправят чрез драйверите. В крайна сметка AMD се отказа от тази идея.

Два екрана в капака

Навярно мнозина помнят лаптопите на ASUS с екран в тъчпада или знаменития Touch Bar. Но едва ли са много хората, които си спомнят излезлите преди 7 години лаптопи Taichi на тази компания. Да напомним, че тогава с излизането на Windows 8 имаше бум на най-различни трансформъри от типа на Lenovo Yoga и какви ли не Windows таблети. Тогава и компанията ASUS реши да участва в това безумие.

Това е лаптопът ASUS Taichi, който има два екрана в капака. И защо? Идеята е, че като затворите капака на лаптопа и включите горния дисплей получавате нещо като таблет, но с тегло 1,5 кг. Освен това, като отворите капака можете да покажете на някой друг, който седи срещу вас изображението на вътрешния дисплей.

Но тези възможности не можаха да оправдаят минусите на това устройство, като например цената от безумните за това време $1500 и само 3-4 часа автономна работа когато са включени и двата дисплея. Разбира се, ASUS бързо махна тези лаптопи от магазините, но те направиха впечатление на много хора.

Lenovo UltraBay

Може би мнозина още помнят доста интересните PCMCIA конектори. С тяхна помощ към лаптопа можеха да бъдат включени доста много неща – Wi-Fi адаптер, флаш диск, 3G модем и т.н. Уви, малко след началото на този век PCMCIA портът бе погребан, но ето че след 10 години Lenovo реши да възроди тази идея и нарече своя нов конектор UltraBay.

На практика това са специални платки – кейсове, които се поставят на мястото на стандартното DVD оптично устройство. Всъщност, в лаптопите от серия IdeaPad Y по подразбиране се поставяше именно DVD, но той можеше да бъде заменен с кейс с хард или флаш диск. Това също не е нещо особено, понеже потребителите на по-старите MacBook активно използват Optibay със същата възможност.

Но по-нататък стана по-интересно: в същия слот можеше да се постави кейс с допълнителна акумулаторна батерия и дори с видеокарта. Това даваше възможност да се активира SLI и производителността на игрите да се вдигне с цели 50-70%, което са времето си не бе малко.

Естествено идеята не успя: тези кейсове бяха много скъпи, не се намираха лесно и не станаха популярни. В крайна сметка днес външна видеокарта към лаптопа може да бъде включена само чрез Thunderbolt 3 порта.

Специалното охлаждане

Преди две години лаптопите ASUS Zephyrus учудиха потребителите с това, че при дебелина едва 2 см използваха мощен към този момент процесор на Intel с 4 ядра и видеокартата GTX 1080. Тогава мнозина си задаваха въпроса как е възможно този мощен хардуер да се охлажда нормално при толкова тънък корпус?

Оказа се, че специалистите на компанията са направили специален шарнирен механизъм с помощта на който при повдигане капака на лаптопа едновременно леко се повдига и корпусът, като при този процес в задната част на устройството се образува достатъчно голям процеп, благодарение на който вентилаторите работят много по-ефективно. Освен това и клавиатурата е леко повдигната и по този начин въвеждането на информацията е по-удобно. Между другото, в новите ZenBook се използва подобен подход, но там самият капак с дисплея повдига корпуса.

Следене погледа на очите

Още една интересна технология, която не успя да се наложи и да стане масова. Използва се масив от инфрачервени камери, поставени в капака на лаптопа, които могат да проследяват погледа на потребителя. По този начин курсорът може да се управлява само с очи, а в игрите усещането е очарователно.

Най-баналното, което може да се направи е да се спре играта на пауза, когато геймърът не гледа екрана. В популярната The Division може да се пътешества из холографската карта на Ню Йорк само с помощта на очите, а в Dying Light може да се направи паркур и прицелване само като се погледне към врага или друга мишена почти като при пълноценна виртуална реалност.

За съжаление, през последните десет години тази технология бе постепенно забравена. Малко хора се решават да си купят подобен тракер с цена над $150 и той започна да се вгражда само в някои много скъпи топ-лаптопи. В крайна сметка, днес почти няма игри, които да поддържат тази технология на Tobii. Тя постепенно изчезна и отстъпи място за AR и VR.

Acer FrostCore

Не само ASUS обича да обича да пробва твърде необичайни неща. В тази област се отличи и Acer. Така например, в лаптопите Predator от 2016 година вместо почти безполезното към това време DVD можеше да се постави, както се оказа, още по-безполезния вентилатор FrostCore. Идеята е очевидна – щом охлаждащите вентилатори използват въздуха, който се намира вътре в корпуса, защо да не добавим още един вентилатор, който вкарва в кутията хладен въздух отвън?

Тази великолепна идея тотално се провали: оказа се, че FrostCore модулът въобще не влияе на температурата на централния и графичния процесор, но издава силен шум. Не е за учудване, че става така – между този модул и горещите компоненти има голямо пространство с тънки процепи и хладният въздух не може да стигне до необходимото място. В крайна сметка компанията още в следващия модел Predator компанията се отказа от този модул и повече не се завърна към тази идея.

Видеокарта в клавиатурата на док станцията

Microsoft още от 2012 година предлага на пазара своите устройства Surface, а преди няколко години анонсира два модела Surface Book, които вече са обновени. Освен с цената си в стил Apple и доста необичайния начин за сгъване на този лаптоп, който не може изцяло да се затвори, той е интересен и с това, че във външната док станция с клавиатура е поставена видеокартата GTX 1050.

Получава се така, че когато таблетът се съедини към дока станцията се получава нелош лаптоп с тегло 1,54 кг и неголям 13,5-инчов дисплей. При това с охлаждането проблеми няма – в клавиатурната док станция е поставен вентилатор, който разбира се шуми при голямо натоварване, но се справя перфектно. Идеята се оказа добра.

Девет порта в 14-инчов лаптоп

Ние вече свикнахме с това, че в съвременните лаптопи се поставят твърде малко портове – в най-лошия случай това са два USB Type-C порта като при MacBook, а в най-добрия – към тях са добавени още два USB-А порта, слот за външни карти памет и HDMI видеоизход.

Но VAIO, която се завърна на пазара след 5 годишно отсъствие вече не като част от Sony, а като самостоятелна компания, реши да покаже, че дори в 14 инчовия ултрабук SX14 могат да бъдат поставени цели 9 порта.

Тяхното изреждане ще заеме цял един ред. Това са три USB 3.0 Type A, USB-C, HDMI, VGA, Ethernet и комбинирано аудио гнездо. Особено учудват VGA и Ethernet – първият дори и в дебелите лаптопи от години не се поставям понеже към него се включваха старите монитори и проектори. Жичната връзка към интернет отстъпи на Wi-Fi. Но това устройство е направо мечтата на системния администратор и намери своето място на пазара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Pepo
Pepo
1 година

Статията е добра, но има някой неточности… “ Ocoбeнo yчyдвaт VGА и Еthеrnеt – пъpвият дopи и в дeбeлитe лaптoпи oт гoдини нe ce пocтaвям пoнeжe ĸъм нeгo ce вĸлючвaxa cтapитe мoнитopи и пpoeĸтopи.“ VGA все още го има в съвременни бизнес лаптопи -като сериите TravelMate на Acer, ако не се лъжа в Aspire 5 също го гледах наличен, и в някой бизнес лаптопи на различни производители също се среща. Друг цитат за течния метал: „Cпopeд пpeдcтaвитeлитe нa АЅUЅ, тoзи виcoĸoeфeĸтивeн тepмичeн интepфeйc дaвa възмoжнocт зa cвaлянe нa тeмпepaтypaтa c цeли 13 гpaдyca пo Цeлзий. Bcъщнocт, тoвa чиcлo e пo-ниcĸo,… Виж още »

dsaa
dsaa
Отговор на  Pepo
1 година

Асер имат един модел (струва 4к тук), на който клавиатурата му се смъква надолу и вентилаторите така взимат въздух отгоре. може би той може го охлади.

Нови ревюта

Подобни новини